Čeka se 10 godina
0

Ministar Nenadić i predstavnica Delegacije EU u BiH razgovarali o ustavnim promjenama u KS

Klix.ba
Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić i politička savjetnica u Delegaciji Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Sanja Stanojević razgovarali su danas o ustavnim reformama u Kantonu Sarajevo.

Kako je rečeno, Delegacija EU iskazala je veliki interes za ove reforme, kao i za što skorije donošenje ustavnih amandmana te njihovo usaglašavanje sa domaćim i međunarodnim propisima.

Istaknuto je da Kanton Sarajevo prednjači u ovim reformama te da od njega zavise rješenja i na drugim prostorima u BiH.

Ministar je informisao savjetnicu Stanojević o trenutnim aktivnostima, kao i da je završena javna rasprava na tekst prijedloga amandmana L do LV na Ustav Kantona Sarajevo. Kako je naveo, komentari proistekli iz javne rasprave odnose se na proširenje administrativnog sastava Grada, dužinu trajanja javne rasprave, neposredan izbor gradonačelnika, na pitanja prenosa nadležnosti kao i uređenja zajedničke komunalne infrastrukture, funkcioniranja pojedinih gradskih službi te na važnost paralelnog rada na pripremi zakona o lokalnoj samoupravi, o pripadnosti javnih prihoda i drugim zakonima koji su neophodni za provedbu ustavnih amandmana.

Također, ministar je upoznao savjetnicu o namjerama da se kroz ustavne amandmane urede i druga pitanja u Kantonu Sarajevo kao što su prava manjina te korištenja službenih jezika i pisama.

Napomenuo je da se na ustavnu reformu čeka više od 10 godina, te da već sada postoji 17 presuda Ustavnog suda FBiH koje obavezuju Kanton Sarajevo na hitno donošenje ustavnih amandmana.

Naveo je i da su naredni koraci organiziranje zajedničkog sastanka predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Kantona, Grada i općina, ali i sastanci sa predstavnicima Vijeća Evrope, Delegacije EU, OSCE-a i OHR-a kako bi se do skupštinske rasprave o amandmanima saznali i stavovi međunarodnih organizacija koje su nadležne za pitanja koja će biti Ustavom regulisana, te sastanci sa civilnim sektorom.

"Krajem jula je najavljena skupštinska rasprava o ovom važnom pitanju i vrijeme do tada će se iskoristiti za najšire konsultacije svih zainteresiranih predstavnika vlasti, opozicije, međunarodnih organizacija i civilnog sektora", naglasio je ovom prilikom ministar Nenadić.