Protesti boraca
91

Ministar MUP-a TK: Blokada je problem federalnih, a ne kantonalnih organa vlasti

Piše: Er. M.
Husein Topčagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Husein Topčagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić kazao je za Klix.ba u povodu odluke nekadašnjih boraca da blokiraju petlju Šićki Brod u Tuzli kako je ovo problem federalnih organa vlasti koji su dugo vremena ignorisali upozorenja boraca.

"Blokada u Tuzli nije pojedinačni slučaj jer su blokirane saobraćajnice u čitavoj Federaciji BiH. Mi nismo mogli djelovati mimo ostalih i policijski komesar je u stalnoj komunikaciji sa drugim komesarima. Niko do sada nije išao na to da se ide u sukob sa borcima", rekao je Topčagić.

Istakao je da demonstranti nemaju nijedan zahtjev prema Vladi Tuzlanskog kantona, odnosno da se njihovi zahtjevi odnose isključivo na federalne organe vlasti.

"To su sve zahtjevi za Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Njihov je dakle problem što nisu uspjeli iznaći rješenje mjesecima", kazao je Topčagić.

On je rekao da je u stalnom kontaktu sa policijskim komesarom i da je informisan kako su demonstrantima neki građani osigurali i drva da se griju. Ni sam nema pretpostavku šta će se dešavati u narednom satima dodajući kako MUP TK čeka reakciju iz drugih kantona.

"Mislim da se ovaj problem može i treba riješiti na demokratIčniji način, odnosno da sa ljudima razgovara federalni ministar Salko Bukvarević. Ovo nije problem Vlade TK jer sva nerIješena pitanju su u Vladi FBiH. Boračka udruženja iz TK ne stoje iza ovih protesta. Mislim da je Bukvarević ranije trebao razgovarati sa ljudima", zaključio je Topčagić.