BiH
400

Ministar Mandilović odbio smanjenje boračkih penzija

Klix.ba
Milan Mandilović (Foto: Klix.ba)
Milan Mandilović (Foto: Klix.ba)
Ministar rada i socijalne politike FBiH Milan Mandilović uputio je danas odgovor Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje u kojem je odbio prijedlog smanjenja koeficijenta penzija korisnicima koji su penzionisani na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata, saopćeno je iz Mandilovićevog kabineta.

Kako navode, zbog nedostatka sredstava i povećanja broja korisnika ove penzije, Zavod PIO/MIO zatražio je od ministra Mandilovića da uputi prijedlog Vladi Federacije BiH kojim bi se koeficijent ovih boračkih penzija smanjio na 0,432.

Ističu da je pored toga što je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odbilo da se izjasni po ovom pitanju, Mandilović u odgovoru na zahtjev Zavoda PIO naveo: "imajući u vidu ukupnu socijalno-ekonomsku situaciju boračke populacije, odnosno korisnika penzija ostvarenih po ovom Zakonu, smanjenje isplatnog koeficijenta predloženo od Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, dovelo bi ih u još nezavidniji položaj”.

Imajući u vidu finansijsku situaciju u Federaciji BiH, Mandilović rješenje ovog problema vidi kroz dalje uštede i angažovanje unutrašnjih rezervi, odnosno kroz rebalans Budžeta Federacije BiH za 2015. godinu.

"U Federaciji BiH i u ovoj zemlji uopšte, ima puno drugih troškova i stavki gdje se mogu ostvariti uštede. Na liniji reformske politike i programa nove Vlade FBiH svi trebamo podnijeti teret reformi i ušteda, ali penzioneri, invalidi i boračka populacija su posljednja grupa stanovništva u čija prava treba zadirati. Ako im ne možemo poboljšati finansijsku situaciju, makar je ne smijemo pogoršavati", kazao je Mandilović.