BiH
0

Ministar Ljubić odlazi, ne zna se nasljednik

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Božo Ljubić potvrdio je danas u Mostaru kako odlazi s mjesta ministra komunikacija i prometa BiH, ali nije kazao ko će ga od stranačkih kolega naslijediti na toj funkciji.

"Radi realizacije ove odluke moram razgovarati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i kolegama iz parlamentarne većine. Mi smo kao stranka spremni ponuditi kompetentnu osobu na ovo mjesto kao moju zamjenu", kazao je Ljubuć.

Govoreći o radu Vlade FBiH, Ljubić je istakao da je glavni uzrok za trenutno stanje u Vladi Federacije BiH donošenje socijalnih zakona pred prošle parlamentarne izbore koji su, u svrhu predizborne kampanje, obećali prava stotinama hiljada ljudi koji nama osnove u GDP-u niti u fiskalnom potencijalnu Federacije.

S tim u vezi, Ljubić je naveo i kreiranje proračuna za tekuću godinu koji je bio u funkciji lokalnih izbora, odnosno neizravne kupovine povjerenje preko raznih obećanja i garantova.

Komentirajući što treba mijenjati u radu Vlade FBiH, Ljubić je naveo kako je potrebno promijeniti metodu rada Vlade i proceduru odlučivanja kako bi se izbjeglo preglasavanje na nacionalnoj razini.

Stoga će HDZ 1990 preko svojih zastupnika uputiti danas u proceduru izmjenu i dopunu Zakona o radu Vlade te takvu istu izmjenu inicirati i u Vladi Republike Srpske, dodao je Ljubić.

Što se tiče međunarodne zajednice u BiH, Ljubić je kazao kako je potreban ostanak OHR-a, EUFOR-a i EUPM-a.

Govoreći o stanju u Federaciji BiH zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž kazao je: "Federaciji je kratka za 350 miliona već krajem ove godine u ovom proračunu koji je i onako 70 posto socijalni i nema pravih i ozbiljnih razgovora vezano za šest strateških prioriteta koje smo zajedno potpisali i koji su trebali ovu zemlju progurati naprijed".

Vezano za rekonstrukciju Vlade FBiH, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Damir Ljubić je istaknuo kako se iz želja i traženja HDZ-a BiH i SDA može jasno iščitati kako se ne radi o suštinskoj rekonstrukciji načina rada Vlade već isključivo o jačanju i stavljanja monopola na strateške resurse kao što je to energetski sektor i sektor privatizacije, odnosno dodatni utjecaj tih stranka na ova dva sektora.

Govoreći o ustavnim promjenama Raguž je kazao kako njegova stranka želi jasno poručiti kako je vrijeme za ustavne promjene te da su u trenutnoj situaciji Hrvati jedini politički gubitnici.

Također je dodao kako je aprilski paket štetan i za BiH i za poziciju Hrvata u BiH.