BiH
0

Ministar kulture RS-a Anton Kasipović ne dopušta izložbu o stradanju Bratunčana?

FENA
Izložba fotografija "Preživjeli logoraši - Bratunac 1992.", čije je otvaranje bilo planirano za subotu, 10. maja, u fiskulturnoj sali OŠ ''Branko Radičević" (ranije "Vuk S. Karadžić'') u Bratuncu, odlukom Antona Kasipovića, ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, neće biti održana u prostorijama ovoga nekadašnjega logora u kojem je ubijeno najmanje 250 do 300 civila.

Kako prenosi Bosanska medijska grupa (BMG) Tuzla ova odluka uslijedila je nakon održavanja sjednice Bezbjednosnog foruma Općine Bratunac na kojoj je zauzet stav da se ne dozvoli postavljanje izložbe sa 80 fotografija na kojima su prikazani bošnjački civili s teškim povredama, urezanim krstovima na čelu, leđima i mišicama.

Bilo je planirano i postavljanje spomen-ploče na ovom objektu koja bi podsjećala da su se u školskoj zgradi desili najteži zločini.

U odgovoru na upit predstavnika Općine Bratunac, ministar Kasipović je naglasio da ne treba postavljati spomen-ploču i predložio da se dvije sedmice nakon obilježavanja 16. godišnjice zločina nad Bošnjacima Bratunca sastane s porodicama žrtava i predstavnicima bratunačkih udruženja građana kako bi se pronašlo rješenje.

Reagirajući na ovu odluku ministra Kasipovića Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice zločina oglasio se saopćenjem u kojem je istaknuo da je njegov odgovor licemjeran i da vrijeđa žrtve i porodice onih koji su ubijeni u ovom logoru.

"Odgovorno stojimo iza ranije utvrđenog programa obilježavanja 16. godišnjice i potvrđujemo da će se izložba organizovati na ulici koja graniči sa školom. Ujedno pozivamo ministra Kasipovića, kao ministra kulture i prosvjete, da pokaže svoju dosljednost i moralnost i da 10. maja prisustvuje toj izložbi", kaže se u saopćenju Organizacionog odbora za obilježavanje 16. godišnjice zločina nad Bošnjacima Bratunca.

Obilježavanje 16. godišnjice zločina nad civilima Bratunca počinje u petak, 9. maja, i traje do ponedjeljka, 12. maja, za kada je planiran ukop i dženaza 41 identificirane žrtve zločina, prenosi BMG.