BiH
22

Ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović: Unaprijedit ćemo kulturnu saradnju s BiH

Piše: S. H.
Zlatko Hasanbegović, ministar kulture Republike Hrvatske (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zlatko Hasanbegović, ministar kulture Republike Hrvatske (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović danas se sastao s ministrom kulture Republike Hrvatske Zlatkom Hasanbegovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji, s ciljem konkretiziranja i unapređenja kulturne saradnje dvije zemlje.

"Ova posjeta je značajna jer možemo razgovarati o unapređenju saradnje između Ministarstva kulture Hrvatske i Ministarstva civilnih poslova BiH. Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Hrvatske potpisali su još 2002. godine sporazum o saradnji na polju kulture, nauke i sporta, a danas ćemo razgovarati kako i na koji način produžiti i unaprijediti tu saradnju", kazao je Osmanović prije sastanka.

Tema razgovora bit će i zajednička nominacija stećaka za upis na listu zaštićene svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Na tom projektu zajednički se radi posljednjih šest godina, a pored BiH i Hrvatske u projekat je uključena Crna Gora i Srbija.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Mi već imamo podlogu za saradnju zasnovanu na sporazumu iz 2002. godine, a sada je cilj da to sve proširimo novim programskim sadržajima. Cilj nam je da kulturna saradnja dvije države dobije jednu novu dinamiku, a o konkretnim projektima razgovarat ćemo na sastanku", poručio je Hasanbegović.

Hasanbegović je naglasio da je Ministarstvo kulture Hrvatske uvijek podržavalo rad prije svega Zemaljskog muzeja BiH, koji je u prethodnom periodu prolazio kroz težak period. Dosadašnja saradnja sa Zemaljskim muzejom zasnivala se na konzervatorskom i restauratorskom dijelu rada muzeja.

Na novinarsko pitanje o aktivnostima za objavu rezultata popisa stanovništva, Osmanović je naglasio da sve zavisi od rukovodstva Agencije za statistiku BiH, i da je direktor te ustanove najveći krivac zbog čega rezultati nisu još uvijek objavljeni.

"Nama ništa ne znači i da pomjerimo zakonski rok za objavu rezultata popisa, koji ističe 01. jula ove godine. Direktor i zamjenici Agencije za statistiku bili su svjesni odgovornosti koju preuzimaju kada su konkurisali za te pozicije, a direktor umjesto da radi na usaglašavanju jedinstvenog modela za objavu rezultata, on ništa ne poduzima", kazao je ministar Osmanović.

Još uvijek nije poznato kada će biti održana nova sjednica Centralnog popisnog biroa.