Poželio dobrodošlicu
12

Ministar Konaković primio u nastupne posjete novoimenovane ambasadore Irana, Švedske i Katara

V. K.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je danas 25. oktobra 2023. godine u nastupnu posjetu primio novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Abuzara Ebrahimi Torkamana.

Ministar Konaković je ambasadoru Torkamanu poželio dobrodošlicu. Ambasador Torkaman je istakao da Iran Bosnu i Hercegovinu smatra tradicionalnim prijateljem, a da svoju vanjskopolitičku startegiju zasniva na podršci u budućoj saradnji i razmjeni znanja, tehnologija, saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, turizma i privrede što će dovesti do daljnjeg unapređenja odnosa dvije prijateljske države.

U nastupnoj posjeti kod ministra Konakovića bila je danas i novoimenovana ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerloef.

Tokom sastanka obostrano su potvrđeni tradicionalno dobri i prijateljski bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske te želja za njihovim daljnjim unaprjeđenjem. Ministar Konaković je izrazio zahvalnost Švedskoj na podršci europskom putu naše zemlje, održivom razvoju te na podršci koju Švedska pruža Bosni i Hercegovini kroz Strategiju razvojne saradnje sa Zapadnim Balkanom.

Ambasadorica Lagerloef je istakla da su snažne veze i odlična saradnja između Bosne i Hercegovine i Švedske od izuzetne važnosti za obje zemlje, s obzirom na veliki broj građana koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine a žive i rade u Kraljevini Švedskoj.

Ministar Konaković primio je u nastupnu posjetu 25. oktobra 2023. godine i novoimenovanog ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaala Ali Mohammada Abdullaha Al- Attiyaha. Ministar Konaković je poželio ambasadoru Države Katar srdačnu dobrodošlicu i uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su istakli da su bilateralni odnosi dvije države dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja te izrazili nadu da će buduća saradnja nastaviti da se razvija iz svih oblasti koje su značajne za obje zemlje.