{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Kešo sa turskim studentima bosanskog jezika

F
4.7.2008. u 14:00
0
0
Ministar Kešo sa turskim studentima bosanskog jezika
0
Ministar Kešo sa turskim studentima bosanskog jezika
Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo primio je danas turske studente bosanskog jezika na Trakijskom Univerzitetu u Jedrenima, koji već treću sedmicu borave u Sarajevu, predvođene profesorom Dževadom Jahićem.
Kešo je uz dobrodošlicu, upoznao goste da na Univerzitetu u Sarajevu studira između 40.000 i 50.000 studenata, što ga čini najvećim u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je samo još jedna potvrda prijateljskog odnosa između BiH i Turske, a uvjeren sam da ste miris Istanbula osjetili i na našoj Baščaršiji. Hvala vam što ćete i u budućnosti ideju Bosne i Hercegovine i njenog jezika pronositi u vašoj, ali i drugim zemljama svijeta", dodao je Kešo.

Katedra bosanskog jezika na Odsjeku za balkanske jezike Fakulteta za nauku i umjetnost Trakijskog Univerziteta osnovana je u septembru 2007. godine. Osnivanje su inicirali Vlade Republike Turske i Trakijski Univerzitet, a uz podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu i Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Kako je istakao šef Katedre bosanskog jezika na Trakijskom Univerzitetu prof. Dževad Jahić, prvu godinu završilo je 12 studenata, a planirano je da ove godine bude primljeno novih 30 studenata.

"Nakon završene srednje škole na engleskom jeziku izabrao sam da studiram bosanski jezik koji nije toliko zastupljen u mojoj zemlji, a na taj način ću lakše doći i do zaposlenja. Osim toga, učeći bosanki jezik naučiću još neke balkanske jezike", rekao je Omar Turanli, prvi student bosanskog jezika na Univerzitetu u Trakiji.

Studenti su priznali ministru Keši da i pored toga što im je bosanski jezik prilično težak, imaju veliku želju i entuzijazam da ga nauče, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: