Bh. omladina
55

Ministar Kazazović nagradio 106 najizvrsnijih osnovaca i srednjoškolaca

Klix.ba
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović dodijelio je danas izabrana djela istaknutog bosanskohercegovačkog pisca Meše Selimovića najizvrsnijim osnovcima i srednjoškolcima Kantona Sarajevo koji su se tokom protekle školske godine posebno iskazali svoja zalaganja u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, te realizaciji projekata i promociji svojih škola.

I ove godine resorno ministarstvo je poslalo dopis svim osnovnim i srednjim školama da izaberu najizvrsnijeg učenika koji je svojim kvalitetom u toj obrazovnoj ustanovi zaslužan da bude đak broj jedan te škole.

Odgovarajući na pomenuti dopis, sve škole sa područja Kantona Sarajevo predložile su resornom ministarstvu ukupno 106 učenika, i to: 36 srednjoškolaca i 70 osnovnoškolaca koje smatraju svojim najboljim predstavnicima i promotorima.

"Prigodnim edukativnim poklonima nagradili smo naše najizvrsnije učenike čime ih želimo motivisati za dalji rad. Izabrani su od uposlenika svih škola kao njihovi najbolji i najkvalitetniji reprezenti u protekloj školskoj godini. Ova aktivnost prerasta u tradiciju resornog ministarstva i zamjena je za raniji izbor učenika generacije koji je imao niz slabosti", kazao je ministar Kazazović.

Dodao je kako je rezultate ovih mladih ljudi prepoznalo i resorno ministarstva koje je zbog njih i organizovalo ovu aktivnost i dodijelilo im prigodni poklon kao priznanje, jer su bili najbolji od svih ostalih učenika.

Prema riječima Fahrudina Delića, učenika trećeg razreda Prve bošnjačke gimnazije, zahvaljujući učešću na takmičenjima iz fizike proglašen je najizvrsnijim učenikom u svojoj školi.

"Ova nagrada me dodatno motiviše kako bi nastavio sa svojim trudom, radom, zalaganjem i sticanjem novih saznanja iz fizike, jer mi je cilj u budućnosti baviti se ovom prirodnom naukom", kazao je Fahrudin.

I Hana Smajić, učenica osnovnih škola "Hasan Kikić" i "Mladen Pozajić", nagradu je dobila kao najuspješnija violonistkinja Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić".

"Volim svirati violinu, a u svojoj osnovnoj školi volim matematiku. Ova mi nagrada znači puno i podsticaj mi je da i dalje tako nastavim kako bi bila dobra u ovom što radim", kazala je ponosna Hana.