{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Kazazović: Elektronski dnevnici od septembra u svim školama u Sarajevu

21.3.2018. u 12:15
55
44
Ministar Kazazović: Elektronski dnevnici od septembra u svim školama u Sarajevu
55
Ministar Kazazović: Elektronski dnevnici od septembra u svim školama u Sarajevu
Foto: N. G./Klix.ba
Ministarstvo obrazovanja KS predstavilo je na današnjoj konferenciji za novinare sve uspješne projekte realizovane tokom tri godine mandata. Ministar Elvir Kazazović kazao je kako je urađeno mnogo posla, a od septembra je najavio uvođenje elektronskih dnevnika u svim školama.
"Doneseno je šest zakona koji se odnose na sve nivoe obrazovanja. Ostala su još tri: Zakon o udžbenicima koji je usvojen u formi nacrta, Zakon o predškolskom obrazovanju i Zakon o pedagoškom zavodu. Donijeli smo blizu 60 podzakonskih akata, što je impresivan broj za tri godine. To su pravilnici koji uređuju oblast obrazovanja na svim nivoima", rekao je ministar Kazazović.

Istakao je kako su sve vrijeme u ove procese bile uključene interesne grupe, a to su predstavnici direktora škola, sindikata, Vijeća roditelja KS te vladine i nevladine organizacije.

"Mnogo toga smo uradili na infrastrukturi i imamo znatan broj novih objekata. Imamo novu školu u Haždićima, a potpisali smo dokumente i za otvaranje škola na Aneksu i Šipu. Napravljene su tri fiskulturne sale te imamo 12 objekata energetske efikasnosti u okviru kojih se renoviraju škole", rekao je Kazazović.

Naglasio je kako je njihov cilj informatizacija, odnosno stvaranje digitalno zrelijih škola.

"Ne želimo da se poredimo s regijom ili drugim dijelovima BiH, već standardima EU. Uradili smo puno toga. Elektronski dnevnik zamijenit će printani od septembra ove godine u svim školama. U prošloj godini realizirali smo online upis u srednje škole, a isti način upisa bit će i tokom ove godine. To nam omogućava da upišemo zanatska zanimanja i ispoštujemo sve ono što Vlada zahtijeva pri upisu. Spriječeni su korupcija i malverzacije koje su bile prisutne u proteklom periodu", kazao je ministar.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba


Prvi put je uvedena interna i eksterna evaluacija učenika. Interna se radi u svim nastavnim predmetima u osnovnim i srednjim školama, a eksterna u trećem, šestom i devetom razredu osnovne škole te četvrtom razredu srednje škole.

"Cilj interne i eksterne evaluacije je provjera znanja u svrhu sistemskog poboljšanja općeg kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa u KS. U ovom procesu učestvovalo je 317 nastavnika organizovanih u predmetne komisije koji su izradili pitanja. U javnosti ima dosta kontroverzi u vezi s upisivanjem ocjena, ali želim reći da učenici evaluaciji pristupaju anonimno i sami sebi formiraju šifru. Oni će moći pratiti svoj razvoj, a s ciljem kako bi razvili samoevaluaciju. Dakle, nema upisivanja ocjena. Učenici prvog razreda nisu uključeni u proces ni interne ni eksterne evaluacije kao srednje stručne škole za obrazovanje", kazala je Azra Nizić, predsjednica komisije za izradu teksta pravilnika o internoj i eksternoj evaluaciji.

Ipak, najviše su ponosni na projekte koji su direktno u vezi sa djecom.

"To je škola skijanja koja će biti sastavni dio zvaničnog plana i programa. Ove godine je pohađalo 4.000 učenika. Od aprila imamo školu plivanja za učenike četvrtih razreda i sva djeca će naučiti plivati. Planiramo i školu planinarstva za učenike osnovnih škola koja bi također bila sastavni dio nastavnog plana i programa i to želimo uraditi u našem mandatu", kazao je.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba


Na kraju je naglašeno kako su u prvi razred osnovne škole uveli engleski jezik i informatiku, a broj časova tjelesnog odgoja povećan je na tri. Glavni cilj je ponuditi djeci kvalitetno obrazovanje u skladu s najvišim standardima EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: