Intervju
191

Ministar Katica: Halilović je pokušao izazvati krizu, ali sarajevska policija je stabilna

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo nedavno je donijela konačnu odluku i smijenila Mevludina Halilovića s funkcije policijskog komesara. Tim povodom, na Dan Policije, razgovarali smo s ministrom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admirom Katicom.

Katica je, između ostalog, odgovarao na naša pitanja o tome da li se boji određenih poremećaja kada je riječ o radu policije KS-a nakon što je otišao višegodišnji čelnik Uprave policije, te šta će biti sa raspodjelom unutar policije KS-a na rukovodećim mjestima koju je izvršio Halilović.

"Iako je bivši policijski komesar mnogo toga učinio što je moglo izazvati krizu u funkcionisanju Uprave policije, pokazalo se da je policija stabilna organizacija koja ne može tek tako biti pogođena bilo kakvim personalnim izmjenama na bilo kojem nivou rukovođenja. Zaista je bilo poželjno i važno da bivši policijski komesar poštuje postojeće zakonske procedure i organe koji donose određene odluke te da poštujući princip vladavine prava, a policijski službenici su obavezni da poštuju zakonitost u postupanju, ostane u okvirima prava i koristi zakonom propisane pravne lijekove kako bi osporavao odluke nadležnih organa", kazao je Katica za Klix.ba.

Ne moram vas mnogo podsjećati na to šta se dešavalo oko te smjene, a dolazilo je od Halilovića te njegovima navodima o ogromnoj podršci u policiji.

Svjedoci smo neviđene medijske kampanje i kampanje unutar policije, organizavanja potpisivanja peticije podrške, protesta ispred zgrade Vlade KS u vrijeme donošenja Odluke o ocjeni rada te stalnih pokušaja diskreditacije članova Nezavisnog odbora, članova Vlade KS i drugih. Svjedoci smo zapravo neprofesionalnog postupanja koje je imalo sve karakteristike političkog djelovanja, a kojem nije mjesto u policijskoj profesiji.

Apsolutno se ne bojim da će do izbora novog komesara doći do bilo kakvih poremećaja u radu Uprave policije jer funkciju v.d. policijskog komesara, do imenovanja novog, obavlja čovjek koji ima dugogodišnje iskustvo u policiji i koji je do sada obnašao funkciju načelnika Sektora kriminalističke policije u Upravi policije MUP-a KS.

Radnje sada već bivšeg komesara koje je poduzimao nakon što je saznao da je ocijenjen ocjenom nezadovoljava bit će predmet analize nadležnih organa jer je ova situacija pokazala koliko je pravni okvir funkcionisanja Uprave policije nedostatan te da je posebno potrebno pravno regulisati određene situacije.

Naime, procedura koju propisuje Zakon o unutrašnjim poslovima a u kojoj, kako je sada bio slučaj, prođe više od mjesec do okončanja procedure, omogućava da policijski komesar poduzima radnje koje jesu ili nisu u skladu sa Zakonom, ali koje utiču na atmosferu u radu policije te osjećaj sigurnosti građana i stvaraju osjećaj svojevrsne anarhije u radu policije.

Da li će se te stvari zakonski mijenjati?

Zbog ovakvih stvari, a na osnovu inicijative Komisije za sigurnost Skupštine KS, u toku je procedura kreiranja novih zakonskih rješenja koji će ovakva ponašanja onemogućiti. Također, raditi će se i na unapređenju pravnog okvira kako bi u budućnosti izbor policijskog komesara bio proveden u atmosferi veće konkurencije i mnogo većeg broja kandidata te kako bi se na taj način poboljšao kvalitet i profesionalizam budućih policijskih komesara.

Jedna od historijskih stvari je svakako vraćanje struke u policiju kako bi budući prijemi policijskih službenika u čin mlađeg inspektora bili ograničeni vrstom i stepenom stručne spreme, koja će biti zakonom propisana. Ako je logika liječenja bolesti takva da to radi ljekar specijalista, logika građenja da to rade građevinski inženjeri, onda će svakako logika sigurnosti građana biti da im to osiguravaju stručnjaci iz te oblasti.

U proteklom periodu sam komesar izvršio je niz preraspodjela na čelu pojedinih policijskih uprava, pa se špekuliralo da bi raniji komesar Vahid Ćosić koji je preuzeo funkciju načelnika Sektora uniformisane policije mogao doći na njegovo mjesto. To se nije desilo. Vaš komentar na ovu situaciju?

Odgovor na ovo pitanje zapravo je dopuna prethodnog odgovora. Nije profesionalno, a posebno nije u interesu građana da odlazeći policijski komesar svojim aktivnostima pokušava obesmisliti vladavinu prava na području Kantona Sarajevo povjeravajući rukovođenje Upravom policije policijskom komesaru koji je smijenjen zbog propusta u nadzoru nad radom Uprave policije i nadzoru nad primjenom policijskih ovlaštenja. Ovim je zapravo pokazan politički koncept koji se nastojao realizovati.

Podsjetiću vas, prema Zakonu o unutrašnjim poslovima KS, ukoliko policijski komesar zbog prestanka mandata, smjene, ostavke, bolesti, odsustva ili drugih stvarnih ili pravnih razloga, ne može vršiti svoja ovlaštenja u rukovođenju Upravom policije, te poslove vrši načelnik Sektora uniformisane policije.

Vahid Ćosić, načelnik Sektora uniformisane policije, Rješenjem Vlade KS od 18. novembra 2016. godine i Rješenjem o izmjenama i dopunama Vlade KS od 21. novembra 2016. godine smijenjen je sa dužnosti policijskog komesara.

U prilog navedenim činjenicama govori i prvostepena presuda Općinskog suda u Sarajevu od 9. oktobra 2018. godine, kojom je u cijelosti odbijen Ćosićev tužbeni zahtjev te u potpunosti potvrđeno Rješenje Vlade KS o opravdanosti i zakonitosti njegove smjene.

I upravo u ovoj situaciji nakon što je ocijenjen sa ocjenom nezadovoljava, Halilović, nastojeći obesmisliti rad Vlade KS po ovom pitanju, za načelnika Sektora uniformisane policije odnosno budućeg v.d. policijskog komesara imenuje Ćosića.

Imajući u vidu da su Vlada KS i Ćosić u sudskom sporu, koji je još uvijek u toku i nije pravomoćno dovršen, evidentno je da postojanje takvog spora predstavlja formalno-pravnu smetnju da bi on bio postavljen na dužnost policijskog komesara.

Kada bi policija u KS trebala dobiti novog komesara na puni mandat?

Zakonom je, također, propisano ukoliko i načelnik Sektora uniformisane policije zbog pravnih ili drugih stvarnih razloga spriječen da vrši te poslove, policijskog komesara zamjenjuje načelnik Sektora kriminalističke policije.

Zbog postojanja navedenih razloga pravne prirode Vlada KS je odlučila da Milorad Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije, obavlja dužnost policijskog komesara.

Uprava policije MUP-a KS dobit će novog komesara nakon što Nezavisni odbor Skupštine KS raspiše Javni konkurs i nakon toga Vlada imenuje novog policijskog komesara. Nadam se da će do toga doći što prije.

Šta možete reći za ovaj kraći period obnašanja funkcije ministra unutrašnjih poslova kakva je sigurnosna situacija u KS i s druge strane kapaciteti i opremljenost policije da odgovori svim izazovima?

U pogledu opremljenosti policije može se reći da je ona na zavidno visokom nivou. U protekih pet godina u Upravu policije najviše je ulagano od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu, a budžet Uprave policije u stalnom je rastu.

U odnosu na 2014. godinu, u 2019. godini budžet Uprave policije porastao je za 50 posto. Izvršena je nabavka svih materijalno-tehničkih sredstava i opreme koja je tražena od strane Uprave policije. Ipak, potrebno je da menadžment Uprave policije uloži napor kako bi budžetski zahtjev Uprave policije bio što cjelokupniji i adekvatan svrsi kako bi se nabavila oprema neophodna za rad.

Želim napomenuti da sam na samom početku preuzimanja ove funkcije kazao da jedan od mojih prioriteta je unapređenje sistema koji će omogućiti kontinuirano stručno osposobljavanje i usavršavanje policijskih službenika. Također, sam naglasio da je jedan od prioriteta izgradnja zgrade za smještaj MUP-a Kantona Sarajevo i potrebu da imamo moderni Operativni centar koji će uvezati videonadzor u Kantonu, kako bi na najbolji način preventivno djelovali. I dalje stojim pri tom stavu i poduzimamo sve aktivnosti u tom pravcu.

Jedna kratka ocjena o radu Vlade KS, čiji ste član? Mnogo je izazova, a i opozicija koja je do jučer bila pozicija ne miruje kada je riječ o kritikama.

Jučer je održana prezentacija 100 dana rada Vlade. Mnogo je toga urađenog. Ponosan sam što sam dio ove, kako je ja vidim, historijske šanse da se pokaže da politika kao takva ne mora biti negativna i da se može učiniti mnogo toga od čega će naša zajednica osjetiti konkretnu korist.

To je svakako bolji kvalitet života, bolje usluge javnih institucija ali i uvjerenje da se i u našoj zemlji može bolje. Ono što bih posebno istakao su svakako antikorupcijske mjere koje je ova Vlada preduzela već na samom početku svog rada. Vjerujem da će po implmenetaciji svih ovih aktivnosti koje smo pokrenuli, naši građani imati veći stepen povjerenja u rad naših institucija.

Ono što garantiram jeste da svi minstri u ovoj Vladi daju sve od sebe da uradimo ono što je najbolje i u interesu naših građana.

Ispred nas je vrijeme borbe za čast i etiku policijskog posla

"Naši pripadnici svakodnevno izvršavaju teške poslove i zadatke, a osnovni cilj je sigurnost naših građana. Radeći te poslove neki od naših kolega dali su i svoj život. Danas ćemo, osim polaganja vijenaca na njihove mezare i mjesta vječnog počinka, sastati se i s njihovim porodicama. Također, obići ćemo mezare naših heroja koji su svoj život dali u odbrani Bosne i Hercegovine.

Jučer smo povodom Dana policije održali Svečani kolegij rukovodstva MUP-a KS na kojem smo se podsjetili osnovnih funkcija policije i naših zadataka kao rukovodilaca na raznim nivoima.

Jačanje osjećaja sigurnosti građana, povjerenja građana, staranje o integritetu policijskih službenika kao i o njihovim pravima koja ih slijeduju ili će ih slijedovati po Zakonu, neki su od prioriteta koje sam naveo.

Posebno sam pozvao na poštivanje principa zakonitosti u radu. S druge strane, napomenuo sam da ću u budućnosti izgraditi stamen sistem nagrađivanja policijskih službenika. Naime, šta je operacija naših specijalaca u slučaju “Gačić”, ili komunikacija naših policijskih službenika sa izgubljenim autističnim djetetom nego podvig.

To će se morati u budućnosti značajnije prepoznati. S druge strane sva ona ponašanja koja su suprotna etici vršenja policijskog posla bit će jasno prepoznata i sankcionisana. Vrijeme ispred nas je vrijeme borbe za čast i etiku policijskog posla i prepoznavanje najboljih među nama", rekao je Katica.