BiH
0

Ministar Jandroković obećao pomoć Hrvatima u RS-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija u Vladi Republike Hrvatske Gordan Jandroković najavio je danas u Banjoj Luci da će njegova vlada pomagati projekte Hrvata u Republici Srpskoj te očekuje da će njihov položaj u budućnosti biti bolji i jači.

Jandroković je, koji je nakon zvanične posjete BiH po povratku u Hrvatsku posjetio danas središte Banjalučke biskupije i razgovarao s banjalučkim biskupom Franjom Komarico, kazao da je razgovarano o položaju Hrvata u RS-u, a pomoć Vlade Hrvatske obećao je konkretno za udruge i institucije hrvatskog naroda u RS-u.

Hrvatska vlada je, kako je naveo, u proračunu za ovu godinu namijenila određena sredstva za te projekte.

Biskup Komarica je kazao da ga raduje posjeta ministra Jandrokovića i najava pomoći hrvatskim građanima.

"Posjeta ministra je prilika da upozorimo i Vladu Hrvatske da nas ima ovdje, kao i političkih predstavnika s kojima treba razgovarati i dogovarati o budućnosti i ovog dijela BiH", rekao je banjalučki biskup u izjavi novinarima navodeći da političari zajednički treba da rješavaju probleme građana.

Biskup Komarica je kazao da je "sramota za jednu državu, a što se mora reći za BiH, da ne voli svoje stanovnike, jer milion stanovnika koliko nedostaje u BiH je strašna stramota za BiH".

Istaknuo je i da ne zna kojim bi se političarima obratio kako bi, naveo je, upozorio na to šta se radi s njenim sugrađanima, kako u Banjoj Luci, tako i Posavini, gdje nedostaje "jedan cijeli narod, hrvatski narod".

Biskup Komarica je ocijenio i da za RS i BiH neće biti dobro bez jednog naroda u njima, tim više, naveo je, što je taj narod zadužen da izgrađuje BiH.

Naveo je da je danas tokom posjete apostolskog nuncija u BiH premijeru i predsjedniku RS-a čuo optimističke najave da žele da pomognu povratak Hrvata u RS, kao i njihov život dostojan čovjeka, kao i svih drugih koji se žele vratiti.

Banjalučki biskup je napomenuo da ta biskupija je nastojala doprinositi učinkovitom liječenju ratnih rada, radeći na projektima pomirenja, praštanja i zajedničkom životu.