Udruženje invalida
0

Ministar Ibrahimović nam reducirao pravo na banjsko liječenje

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u Bosni i Hercegovini poziva ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudina Ibrahimovića da izda naredbu prema kojoj bi iz šalter sala u općinama na području Kantona bili povučeni formulari zahtjeva za banjsko liječenje ratnih vojnih invalida i stavljeni van snage.

Prema mišljenju Udruženja, ti formulari su nepravilni i nezakoniti.

Ministar Ibrahimović svojom odlukom je reducirao pravo ratnim vojnim invalidima na banjsko liječenje, teško povrijedivši član 9. Zakona o pravima boraca BiH kojim je propisano da ova kategorija ima pravo na liječenje u banji neophodno kao nastavak liječenja od zadobijenih rana, navedeno je u današnjem saopćenju za javnost ove organizacije.

Ministar je donio obavijest upućenu općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu kojom se pravo na banjsko liječenje ratnim vojnim invalidima, izuzev paraplegičarima i amputircima, ograničava na ukupno tri puta od kraja rata.

Dakle, ako je ratni vojni invalid poslije rata bio u banji svake četvrte godine, prema najnovijem upustvu, nema više pravo na banjsko liječenje iako mu je nadležni ljekar utvrdio da je to neophodno te da će, u suprotnom, zdravlje i invaliditet biti pogoršani, navedeno je dalje u saopćenju.

Udruženje savjetuje ratnim vojnim invalidima kojima zahtjeve za banjsko liječenje odbijaju da ih dalje šalju preporučenom poštom na adresu Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i nakon toga uporno traže donošenje rješenja, a na negativna rješenja da obavezno izjavljuju žalbe, odnosno pokreću upravni spor.

"Naime, i sam postupak odobravanja banjskog liječenja krajnje je upitan jer se prema zahtjevima ratnih invalida za odobravanje banjskog liječenja ne donose rješenja, što je krajnje nezakonito, s obzirom na to da oni ratni vojni invalidi kojima administracija ministra Ibrahimovića odbije zahjtev za banjsko liječenje nemaju pravo na žalbu, odnosno u daljem postupku nemaju pravo na tužbu i slobodan pristup sudu", saopćeno je.

"Ministar Ibrahimović nas je pokušao demantovati izjavljujući da teško bolesni ratni vojni invalidi i oni kojima je neophodna banja mogu ići u banju i više od tri puta.

Međutim, ratni vojni invalidi koji su poslije rata bili u banji tri puta, neovisno koliko im je banjsko liječenje potrebno, ne mogu čak ni podnijeti zahjtev.

Ako je to tako, pitam se ko koristi to naše pravo i ko ide u banju. Tražimo od ministra Ibrahimovića da transparentno troši novac budžetskih korisnika i da na web stranici Vlade Kantona Sarajevo objavi imena lica koja koriste banju kao ratni vojni invalidi», izjavio je Aziz Tafro, predsjednik Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.