BiH
0

Ministar Hećo saglasan da se ispoštuju svi zahtjevi SDA

FENA
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi kako je saglasan da se ispoštuju svi zahtjevi Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA).

"Potpuno sam saglasan da se ispoštuju svi zahtjevi Predsjedništva SDA. Uputio sam Prijedlog zaključaka na Vladu Federacije BiH da se hitno formira Parlamentarna komisija koja će u najkraćem roku posjetiti kompanije u Njemačkoj, Austriji i Kazahstanu i uvjeriti se u njihov svjetski bonitet i reference i to je najbolji način da se uvjere u ono u što se već uvjerila delegacija Ministarstva i obje elektroprivrede koje su bile uključene u sve procedure", navodi se u reagiranju ministra Heće.

Hećo, istovremeno, podsjeća kako je upućeno i pismo Savjetu SDA, kojem bi predstavnici Vlade Federacije BiH i Ministarstva prezentirali cijeli projekat koji je na sjednici održanoj 25. jula 2007. godine usvojio Parlament Federacije BiH jednoglasnim prihvatanjem projekta sa Zaključcima i dao mu punu podršku, kao i način odabira najboljih strateških partnera.

Ministar Hećo navodi kako provjeru boniteta kompanija treba uraditi u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ambasadama zemalja investitora koje će i službenim putem dobiti sve potrebne informacije.

"Vlada Federacije je jednoglasno usvojila ovaj projekat, jer se radi o firmama sa svjetskim referencama i kapitalom, a koje su prihvatile sve principe koje je već prihvatio Parlament Federacije BiH".

Hećo napominje kako Ministarstvo ne želi da se ovaj generacijski projekat politizira i kriminalizira iz već svima jasnih motiva.

"Posebno naglašavamo, da bi eliminirali sve laži, špekulacije, a koje imaju za cilj da naprave smutnju u javnosti, da su investitori potpisali da će dvije elektroprivrede ostati vlasnici objekata, nema njihove prodaje i privatizacije, te da će se sve raditi po zakonima Federacije BiH i zakonima o javnim nabavkama na osnovu tendera i u saradnji sa domaćim kompanijama", navodi se u saopćenju.

Ministar Hećo smatra da svako odugovlačenje ovog procesa može otjerati zainteresirane strane investitore, "što i jeste cilj ove kampanje protiv Projekta i može dovesti u težak položaj obje elektroprivrede, proces restrukturiranje rudnika i cijelog energetskog sektora".

Uz upozorenje da svaki mjesec kašnjenja proizvodi ogromne štete po cijelu zemlju, upućen je apel za efikasno djelovanje svih kojima je stalo do budućnosti i prosperiteta naše zemlje.

  • Što se tiče provjere zakonitosti vođenja postupka, Ministarstvo će i dalje obavještavati OHR o svim aktivnostima kao i sve druge nadležne institucije - navodi se u saopćenju.