BiH
0

Ministar Halilović s katarskim zvaničnikom al-Thanijem

FENA
Nismo u potpunosti zadovoljni onim što je u posljednje četiri godine uradio Fond za povratak izbjeglica u BiH Organizacije islamske konferencije, ali ćemo nastojati ubuduće uraditi mnogo više - kazao je predsjednik Upravnog odbora toga fonda katarski zvaničnik šejh Abd al-Aziz Abd al-Rahman al-Thani tokom susreta s bh. ministrom za ljudska prava i izbjeglice Safetom Halilovićem.

Al-Thani je u četvrtak uvečer u Sarajevu kazao kako Fond za povratak izbjeglica od BiH očekuje konkretne projekte koje je moguće realizirati i koji će osigurati održivi povratak u bilo kojem dijelu BiH, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Halilović je ustvrdio da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima centraliziranu bazu podataka, pregled potreba povratnika i pripremljene projekte iz različitih oblasti.

On je katarskog zvaničnika upoznao sa stanjem u oblasti povratka i još jednom podsjetio da je naredni četverogodišnji period ključan za realizaciju Aneksa 7 Dejtonskoga mirovnog sporazuma.

"Vodimo bitku s vremenom, ali i s nedostatkom sredstava koja su nam potrebna da osiguramo povratak oko 130.000 naših građana koji se žele vratiti u svoje domove. Sami to ne možemo uraditi i zato nam je potrebna pomoć svih prijateljskih zemalja i s Istoka i sa Zapada", poručio je Halilović.