BiH
0

Ministar Halilović razgovarao s logorašima o njihovom statusu

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Safet Halilović i delegacija Saveza logoraša BiH, koju je predvodio predsjednik Murat Tahirović, razgovarali su u ponedjeljak o načinima rješavanja statusa te kategorije građana BiH, saopćeno je u utorak iz ministrova kabineta.

Prema Tahirovićevim riječima, za Savez i logoraše najbitnije je donošenje državnog zakona o žrtvama torture koji bi eliminirao sadašnje stanje diskriminacije i izjednačio njihova prava na cijelom prostoru BiH.

Ministar Halilović je kazao da će uskoro pokrenuti aktivnosti na izradi nacrta zakona o žrtvama torture.

"Nadam se da ćemo u najkraćem roku ponovno staviti u funkciju interresornu radnu grupu koja je imenovana u oktobru prošle godine i zadužena je za izradu nacrta zakona o žrtvama torture”, kazao je Halilović.

On je dodao da posebno razumijevanje ima za logoraše povratnike u Republiku Srpsku i probleme koje imaju.

"Predstoji nam veoma važan posao na harmonizaciji zakonske regulative u oblastima zdravstvene i socijalne zaštite, rada i zapošljavanja, te obrazovanja, o čemu je postignut politički dogovor na nivou Federacije BiH. To je potrebno učiniti i s resornim ministarstvima RS-a”, kazao je ministar Halilović.