Izmir
0

Ministar Halilović razgovarao o unapređenju odnosa BiH i Turske

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović o unapređenju odnosa BiH i Republike Turske razgovarao je u Izmiru s guvernerom tog turskog grada Cahitom Kiracom, gradonačelnikom Izmira Azizom Kocaogluom, te načelnikom Općine Izmir-Alacata Muhittinom Dalgicem, saopćeno je danas iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Tokom ovih susreta, kojima su prisustvovali i članovi Federacije udruženja kulture BiH u Republici Turskoj i počasni predsjednik ove federacije i počasni konzul BiH Kemal Baysak, posebnu smo pažnju posvetili unapređenju saradnje Pokrajine Izmir i Kantona Sarajevo. Prioritet smo dali kulturi i obrazovanju građana porijeklom iz BiH koji žive u Republici Turskoj", kazao je ministar Halilović.

On je istaknuo da turski zvaničnici u potpunosti podržavaju integriranje bh. građana u zajednice u kojima žive, ali i zadovoljavanje njihovih obrazovnih i kulturnih potreba koje će doprinijeti očuvanju identiteta garađana porijeklom iz BiH koji žive u Izmiru.

Halilović je u Počasnom konzulatu u Izmiru razgovarao s predstavnicima udruženja bh. građana o pitanjima iz obrazovanja, kulture, socijalne zaštite te im uručio udžbenike dopunske nastave za djecu u iseljeništvu od prvog do četvrtog razreda.

Predstavnici udruženja su kazali da će ovaj udžbenik, ali i ostala literatura o povijesti BiH koju im je poklonio ministar Halilović, uveliko koristiti i odraslima, posebno onima koji održavaju kurseve bosanskog jezika.

Ministar Halilović boravi u trodnevnoj posjeti Izmiru na poziv počasnog konzula i predsjednika Federacije udruženja kulture BiH u Turskoj Kemala Baysaka, uglednog privrednika i bivšeg načelnika jedne izmirske općine, koji neumorno radi na povezivanju gradova i općina u BiH i Turskoj.

Već je realizirano desetine takvih kontakata među bh. i turskim gradovima i općinama.

Tokom ove posjete, Halilović će obići i okolna mjesta Selcuk, Efes i Kusadasi u kojima živi veliki broj građana porijeklom iz BiH.