BiH
0

Ministar Halilović podržao pojekt webTV-a

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podržava projekat webTV-a, koji u partnerstvu pripremaju Federalna Televizija, BH Telecom i Teleinformatica d.o.o., kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović tokom razgovora jučer poslije podne sa direktorom FTV-a Jasminom Durakovićem, predstavnikom BH Telecoma Ibrahimom Koluderom i predstavnikom Teleinformatice dr. Mirkom Škrbićem.

Cilj projekta je omogućiti bh. građanima u dijaspori gledanje interaktivnog TV kanala, te telefoniranje i slanje SMS poruka putem Interneta prema BiH.

Prema Škrbićevim riječima, postoje tehnički preduvjeti za realizaciju ovog projekta, jer je Vijeće ministara BiH putem Direkcije CIPS implementiralo VPN prema svim bh. konzulatima za potrebe izdavanja viza.

“Ovo je siguran sistem komuniciranja i u prvoj fazi bilo bi obuhvaćeno 20 najvećih konzulata, odnosno oko 70 posto bh. dijaspore”, kazao je Škrbić.

Duraković je kazao kako bi građani u dijaspori, osim znatno povoljnije cijene u odnosu na ostale vidove komuniciranja, imali kvalitetniji televizijski programski sadržaj.

BH Telecom, prema Koluderovim riječima, podržava ovaj projekt i u narednih nekoliko dana trebao bi biti sačinjen projektni zadatak i investicijski projekt o kojem će se izjasniti sve zainteresirane strane.

Ovaj projekt je, osim FTV-a, otvoren i za ostale javne emitere (BHRT, RTRS), te komercijalne radio-televizijske kuće u BiH, saopćeno je iz Kabineta ministra.