BiH
0

Ministar Halilović čestitao Svjetski dan Roma

FENA
Povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio je čestitku Romima u BiH i svijetu.

-BiH poduzima različite aktivnosti na izgradnji multietničke i demokratske države, uz poštivanje ljudskih prava svih građana i manjina, uključujući i Rome kao najbrojniju i najugroženiju nacionalnu manjinu, navodi Halilović u čestitki.

Podsjeća da se usvajanjem Strategije BiH za rješavanje problema Roma 2005. godine i Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i ostalih nacionalnih manjina 2004. godine, BiH opredijelila za unapređenje položaja romske populacije i pomoć njihovom bržem uključivanju u društvo.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 3. jula 2008. godine Akcioni plan za rješavanje problema Roma iz oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, u čiju je izradu bio uključen veliki broj predstavnika Roma i nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija.

Usvajanjem ovih dokumenata, BiH je ispunila uvjet za priključenje Dekadi uključenja Roma 2005-2015. godine i 4. septembra 2008. zvanično potpisala Deklaraciju o priključenju Dekadi.

-Na ovaj način stvoreni su veoma važni preduvjeti da sve relevantne institucije intenziviraju aktivnosti kako bi unaprijedili i poboljšali uslove života ove manjinske zajednice u BiH, osigurali veći procenat zapošljavanja Roma, pružili im bolje uvjete stanovanja i osigurali osnovnu zdravstvenu zaštitu za sve pripadnike Roma, ističe ministar Halilović.

Dodaje kako su na, inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, nadležne vlasti u BiH planirale sredstva namijenjena rješavanju problema Roma u 2009. godini.

Ministarstvo je, putem Vijeća ministara, osiguralo tri miliona KM za implementaciju usvojenih akcionih planova.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve lokalne vlasti, romske i međunarodne organizacije da zajedno, kao i do sada, rade na ostvarivanju ovih ciljeva, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.