{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Halilović čestitao Svjetski dan Roma

F
7.4.2009. u 11:37
0
1
Ministar Halilović čestitao Svjetski dan Roma
0
Ministar Halilović čestitao Svjetski dan Roma
Povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio je čestitku Romima u BiH i svijetu.
-BiH poduzima različite aktivnosti na izgradnji multietničke i demokratske države, uz poštivanje ljudskih prava svih građana i manjina, uključujući i Rome kao najbrojniju i najugroženiju nacionalnu manjinu, navodi Halilović u čestitki.

Podsjeća da se usvajanjem Strategije BiH za rješavanje problema Roma 2005. godine i Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i ostalih nacionalnih manjina 2004. godine, BiH opredijelila za unapređenje položaja romske populacije i pomoć njihovom bržem uključivanju u društvo.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 3. jula 2008. godine Akcioni plan za rješavanje problema Roma iz oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, u čiju je izradu bio uključen veliki broj predstavnika Roma i nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija.

Usvajanjem ovih dokumenata, BiH je ispunila uvjet za priključenje Dekadi uključenja Roma 2005-2015. godine i 4. septembra 2008. zvanično potpisala Deklaraciju o priključenju Dekadi.

-Na ovaj način stvoreni su veoma važni preduvjeti da sve relevantne institucije intenziviraju aktivnosti kako bi unaprijedili i poboljšali uslove života ove manjinske zajednice u BiH, osigurali veći procenat zapošljavanja Roma, pružili im bolje uvjete stanovanja i osigurali osnovnu zdravstvenu zaštitu za sve pripadnike Roma, ističe ministar Halilović.

Dodaje kako su na, inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, nadležne vlasti u BiH planirale sredstva namijenjena rješavanju problema Roma u 2009. godini.

Ministarstvo je, putem Vijeća ministara, osiguralo tri miliona KM za implementaciju usvojenih akcionih planova.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve lokalne vlasti, romske i međunarodne organizacije da zajedno, kao i do sada, rade na ostvarivanju ovih ciljeva, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: