Nastavak saradnje
55

Ministar Grubeša održao sastanak sa Sattlerom

I. S.
Grubeša i Sattler
Grubeša i Sattler
Ministar pravde BiH Josip Grubeša održao je sastanak sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU Johannom Sattlerom. Tokom sastanka dotakli su se važnih pitanja koja su u nadležnosti ovog ministarstva.

Pitanja se nalaze se i među prioritetima koje BiH treba ispuniti na svom evropskom putu. Posebno su se dodirnuli potrebe za žurnim usvajanjem Zakona o sukobu interesa i izmjena Zakona o VSTV-u BiH, na kojima radi Ministarstvo pravde BiH u koordinaciji sa Evropskom komisijom. Pored spomenutih zakona, kao prioriteti spomenuti su i Zakon o sudovima, Nacrt zakona o slobodi pristupa informacijama, Zakon o državnoj službi, te Sporazum o saradnji između BiH i Eurojusta.

Ministar Grubeša naglasio je da Ministarstvo pravde BiH aktivno radi i iznalazi najbolja moguća zakonska rješenja za rješavanje ključnih pitanja iz područja reforme pravosuđa, vladavine prava i javne uprave. Svjesni aktualne političke situacije, obje strane su ocijenile da bez snažnog zajedničkog dijaloga ne može doći do napredovanja BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Sattler je pozdravio koje provodi Ministarstvo pravde BiH, te još jednom naglasio svoju pomoć i podršku da zajednički ostvare uspjeh na rješavanju navedenih pitanja. Ministar Grubeša zahvalio je Sattleru na dosadašnjoj podršci, istaknuo da su ovo ključni prioriteti za evropski put BiH, te da uz svoj doprinos očekuje maksimalnu uključenost i napore svih razina vlasti.