Nakon teškog stanja
51

Ministar Garibija posjetio Zavod Pazarić: Ohrabreni smo planovima za budućnost

S. H.
Nakon proslosedmičnih izjava direktora Zavoda Pazarić Redžepa Salića o teškom stanju u toj instituciji, nemaru nadležnih i friziranju finansijskih izvještaja, taj zavod je posjetio i ministar za rad i socijalnu politiku Kantona Sarajevo Malik Garibija (SDP).

"Nakon alarmantnih prijava direktora obišli smo Zavod Pazarić kako bismo se iz prve ruke uvjerili da će korisnici imati minimum neophodnih uslova u hladnijim danima koji dolaze. Kanton Sarajevo je također izdvojio 120.000 kako bi se za ovu ustanovu kupilo namjensko kombi vozilo", poručuje Garibija.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić je federalna ustanova, a ovdje je smješteno i 116 korisnika posredstvom Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo.

"Briga za njih je naša odgovornost, ali želimo pomoći i drugim korisnicima", istakao je.

U posjeti su bili i federalni zastupnici Irfan Čengić, Lana Prlić, kantonalna zastupnica i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Segmedina Srna Bajramović, direktor Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Samir Suljagić, te vijećnik u Općini Hadžići Mirsad Dupovac.

"Ohrabreni smo poduzetim koracima za sanaciju zatečenog stanja i planovima za budućnost koje nam je iznio direktor Redžep Salić. Naročito nas raduje naglašena želja da se problem ne politizira nego da se fokus stavlja na rješenje. Kanton Sarajevo je u ovaj Zavod smjestio 116 korisnika za koje plaćamo po 1100 KM mjesečno. Cijena nije zanemariva i želimo da naši korisnici u okviru te cijene imaju adekvatne uslove. Zainteresovani smo naročito za proces transformacije i deinstitucionalizacije kako bi se pomogla rehabilitacija i osposobljavanje naših korisnika s ciljem da se što veći broj njih vrati životu u zajednici sa što većim stepenom samostalnosti", smatra Garibija.