BiH
185

Ministar Fišo: Sarajevske ruže su simbol stradanja i herojstva građana Sarajeva

Klix.ba
"Ova ruža se nalazi ispred crkve na Marijin-Dvoru i jasno ukazuje da agresori koji su pucali sa okolnih brda na Sarajevo nisu prezali da svojom artiljerijom uništavaju vjerske objekte, bolnice, obdaništa, porodilišta", rekao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prilikom današnjeg obilaska jedne od pet obnovljenih "Sarajevskih ruža" te dodao da ova ruža nije samo cvijet niti boja, ona je obilježje krvi nevinih građana.
Ministar Muharem Fišo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministar Muharem Fišo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Mi nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi simbol odbrane, herojstva i stradanja ali ni počinjeni genocid zločinaca koji su na svaki način pokušali ubijati ovaj grad i njegove građane ne birajući ni sredstva ni ciljeve", poručio je ministar Fišo.

Tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana na grad je u prosjeku svaki dan palo 329 granata od kojih je stradalo 11.541 civil, od čega 1.601 dijete, a povrijeđeno je najmanje 50.000 ljudi.

Sarajevske ruže (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevske ruže (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Prvom fazom obnove planirano je da se nastave radovi na obnovi preostalih osam ruža. Imali smo određenih problema, jer smo morali čekati da Institut za kvalitet potvrdi da su u pitanju kvalitetne boje i materijali, koji su morali biti otporni na razne klimtske uvjete. Namjera nam je da obnovimo svih 105 'Sarajevskih ruža' koje su ucrtane u urbanistički plan“, istakao je ministar Fišo te najavio davanje preporuke Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo da prilikom obnavljanja šetališta i ulica vode računa o ružama.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je do sada za obnovu 13 ruža izdvojilo 6.000 KM, ali će kroz rebalans budžeta nastojati obezbijediti sredstava za obnovu još bar 50 "Sarajevskih ruža".

Sarajevske ruže (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevske ruže (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Obnovaljanje sarajevskih crvenih ruža realizuje Ministarstvo za boračka pitanja KS zajedno sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS i Fondom KS za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida. Radovi na njihovoj rekonstrukciji su povjereni firmi Euro-Asfalt iz Sarajeva.

Inače, otisci od granata u asfaltu su prvi put obilježeni u sarajevskim općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad poslije 1996. godine, a Ministarstvo za boračka pitanja KS 2007. godine je donijelo Odluku prema kojoj samo ona mjesta gdje je poginulo najmanje troje civila mogu biti obilježena "Sarajevskim ružama".