"Greška izvođača radova"
1.5k

Ministar Edin Ramić o stubu nasred puta u Tuzli: Dalekovod će biti izmješten

A. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ogasilo se o slučaju u tuzlanskom naselju Solina koji plijeni pažnju bh. javnosti, odnosno spornoj izgradnji puta nakon koje se stub Elektroprivrede BiH našao na sredini jedne trake.
Sporedni vatrogasni put je izgrađen na gradilištu 34 stambene jedinice u naselju Solina u Tuzli, a koje nastaju kroz CEB II projekt "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja". Projekt implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić kazao je kako ovo ministarstvo u saradnji s nadležnim službama Grada Tuzle već duži vremenski period radi na rješavanju problematike kolizije nadzemne elektro mreže sa izgradnjom objekata na gradilištu u naselju Solina.

"U proteklom periodu predstavnici Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH su u nekoliko navrata izlazili na teren te je izmješten jedan dio elektro mreže, zbog koje nije bilo moguće izvođenje radova na izgradnji objekata lamela A. Međutim, kada je u pitanju izmještanje dalekovoda sa slijepe saobraćajnice/vatrogasnog pristupnog puta, radi se o o većem zahvatu za čije izmještanje su potrebna znatna finasijska sredstva, koja su u obavezi vlasnika objekta, odnosno Grada Tuzle", naveo je Ramić.

On je istakao da je u realizaciji projekta obaveza Grada Tuzle bila obezbjeđenje lokacije za izgradnju objekta i svih infrastrukturnih priključaka objekta, što je ujedno i kontribucija Grada.

"Do sada je tokom implementacije projekta na području Tuzlanskog kantona uspješnom saradnjom lokalne zajednice i Elektroprivredae BiH, završeno izmještanje dalekovoda na dva gradilišta te će se po istom principu izvršiti izmještanje dalekovoda na gradilištu Solina", naveo je Ramić.

Radovi na izgradnji objekata na gradilištu Solina su u završnoj fazi, s tim da je, prema Ramićevim riječima, izvođač radova samoinicijativno završio asfaltiranje vatrogasnog pristupnog puta, ne čekavši izmještanje dalekovoda.

"Predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i nadzornog organa su 22. aprila 2020. godine izvršili pregled do sada izvedenih radova i konstatovali nedostatke, koje je potrebno da izvođač otkloni do ugovorenog roka. Između ostalog navedeno je i rješavanje problema vatrogasnog pristupnog puta", dodao je Ramić.

Federalni ministar je zaključio i da će Grad Tuzla navedenu problematiku, kao i sve infrastrukturne priključke riješiti prije izdavanja upotrebne dozvole jer su radovi na izgradnji objekata na svim lamelama u završnoj fazi. Time će se ispoštovati obaveze svih učesnika u projektu.