Kolateralna šteta?
16

Ministar Drljača nije znao objasniti zbog čega je smijenjen direktor Zavoda Pazarić

Er. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača na današnjoj konferenciji za medije nije znao objasniti zbog čega je Vlada FBiH smijenila direktora Zavoda Pazarić Redžepa Salića koji je prvi ukazao na kriminal i nepravilnosti u radu ranijih uprava ove ustanove.

On je rekao da je šokiran činjenicama i navodima koji su izneseni u javnost, a u vezi sa stanjem u Zavodu Pazarić te da Vlada FBiH nije nikad dobila zvanični dokument o povredi prava djece u ovoj ustanovi. On se zahvalio zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabini Ćudić navodeći da misli kako je ipak informacije prvo trebala dostaviti nadležnim organima.

"Mora se utvrditi prava istina, jer od istine niko ne smije bježati. Poštivanje prava i zakona mora biti prioritet. Dat ćemo podršku utvrđivanju činjeničnog stanja i odgovornosti", kazao je Drljača.

Drljača je upitan je li smjena jedina posljedica za rukovodstvo Zavoda Pazarića, a on je odgovorio da će se utvrđivanjem odgovornosti baviti drugi organi i da vjeruje kako će svi za koje se dokaže krivnja odgovarati.

On je rekao da su od zastupnice Ćudić prvi put vidjeli fotografije na kojima se vide djeca vezana za radijatore. Drljača nije pojasnio bh. javnosti koja je njegova odgovornost i kako je moguće da kao resorni ministar nije bio upoznat o stanju u Zavodu Pazarić.

On smatra da svako treba odgovarati za poduzete radnje te da je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH poduzelo aktivnosti kada je dobilo informacije o stanju u Zavodu Pazarić. Novinari su Drljaču pitali kako je moguće da je smijenjen direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić koji je prvi ukazao na kriminal u Zavodu Pazarić.

"Prijedlog je bio da se glasa za smjenu Upravnog i Nadzornog odbora, ali je Vlada FBiH donijela odluku kakvu je donijela", rekao je Drljača izbjegavajući da odgovori na direktno pitanje zbog čega je smijenjen direktor Salić za vrijeme čijeg mandata nisu utvrđene nikakve nepravilnosti s obzirom na to da svi problemi datiraju iz mandata prethodnih direktora.

Ministar rada i socijalne politike FBiH kratko je prokomentarisao da je takva odluka donesena zbog "novonastale situacije". Na ponovno insistiranje novinara da se ipak odgovori na pitanje zbog čega je smijenjen Salić jedna od državnih službenica, a koja je očito nepripremljena moderirala konferencijom za medije rekla je: "Odluke Vlada FBiH neće vam niko obrazlagati, jer niko iz Vlade FBiH nije prisutan tu". Da stvar bude još čudnija, u tom trenutku su za govornicom bili zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača i ministrica obrazovanja FBiH Elvira Dilberović.

Federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović istakla je da se mora raditi na kadru te da je u zavodu samo dvoje djece uključeno u obrazovanje. Kako kaže, postavlja se pitanje o inkluzivnom obrazovanju i da je to pitanje o kojem se mora razgovarati u narednom periodu.

"Dajte da otvorimo oči i kažemo kako ne radi stručni kadar. Ja u svima vidim potencijal koji će se nakon zdravstvene struke prepustiti obrazovnim ustanovama pa da se ta djeca uključe u proces inkluzivnog obrazovanja. Mi moramo raditi na reformi i zapošljavanju potrebnog kadra", rekla je Dilberović.

Ona je rekla da su izvještaji Nadzornog odbora bili pozitivni i da se očito zakazalo u "strukturama kompetentnih ljudi".