Posjete
0

Ministar Cuplov u centaru "Izlaz"

FENA
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Mustafa Cuplov posjetio je danas Centar za borbu protiv ovisnosti od droga "Izlaz“ u Ilijašu i s direktorom Omerom Softićem razgovarao o radu i postignućima tog centra, problemima s kojima se uposlenici suoćavaju, te planovima i projektima koje namjeravaju realizirati, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Softić je informirao Cuplova da je Centar počeo s radom prije četiri godine, te da je na rehabilitaciji trenutno 25 osoba od 18 do 25 godina.

"Od 14. aprila 2005. godine, kad je Centar nastavio s radom na ovoj lokaciji, kroz naše programe je prošlo 127 ovisnika. Sa zadovoljstvom mogu istaći da imamo veliki uspjeh u radu koji dugujemo i Vama i materijalnoj podršci koju nam pružate. Boravak u Centru je besplatan i finansiramo se isključivo donacijama određenog broja privrednika kao i dobrovoljnim prilozima“, pojasnio je Softić.

Ministarstvo zdravstva je za ovo uduženje u budžetskoj 2008. godini izdvojilo 100.000 KM.

"Ova ustanova se bavi veoma osjetljivim društvenim problemom kojeg svi moramo biti svjesni, ali i spremni da uradimo ono što je u našoj mogućnosti da preveniramo ovu pošast. Zbog toga ćemo i dalje podržavati preventivne projekte koje realizirate, ali i Vaš cjelokupan rad koji ulažete da bi ovim mladim ljudima pomogli da pronađu sebe i spremni krenu u bolju budućnost,“ rekao je ministar Cuplov.

Prema planu i programu korisnici se u komuni zadržavaju jednu godinu, nakon čega počinje i dvogodišnji program resocijalizacije.

Pored zgrade za smještaj i boravak ovisnika u krugu Centra je i hala površine 750 m2 u kojoj se provodi radna terapija, te tereni za sportske aktivnosti. U radu sa štićenicima koriste se individualna i grupna terapija, tematske radionice i duhovna terapija koja se odvija u saradnji sa Islamskom zajednicom BiH.

Zahvaljujući grantu BBI banke u oktobru 2005. godine kupljeno je i zemljište površine cca 6 ha u mjestu Suhodol - općina Hadžići. Planirano je da na tom lokalitetu budu izgrađeni smještajni kapaciteti Centra koji bi mogao primiti 64 korisnika.