{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Cuplov u centaru "Izlaz"

F
15.7.2008. u 15:45
0
0
Ministar Cuplov u centaru "Izlaz"
0
Ministar Cuplov u centaru "Izlaz"
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Mustafa Cuplov posjetio je danas Centar za borbu protiv ovisnosti od droga "Izlaz“ u Ilijašu i s direktorom Omerom Softićem razgovarao o radu i postignućima tog centra, problemima s kojima se uposlenici suoćavaju, te planovima i projektima koje namjeravaju realizirati, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.
Softić je informirao Cuplova da je Centar počeo s radom prije četiri godine, te da je na rehabilitaciji trenutno 25 osoba od 18 do 25 godina.

"Od 14. aprila 2005. godine, kad je Centar nastavio s radom na ovoj lokaciji, kroz naše programe je prošlo 127 ovisnika. Sa zadovoljstvom mogu istaći da imamo veliki uspjeh u radu koji dugujemo i Vama i materijalnoj podršci koju nam pružate. Boravak u Centru je besplatan i finansiramo se isključivo donacijama određenog broja privrednika kao i dobrovoljnim prilozima“, pojasnio je Softić.

Ministarstvo zdravstva je za ovo uduženje u budžetskoj 2008. godini izdvojilo 100.000 KM.

"Ova ustanova se bavi veoma osjetljivim društvenim problemom kojeg svi moramo biti svjesni, ali i spremni da uradimo ono što je u našoj mogućnosti da preveniramo ovu pošast. Zbog toga ćemo i dalje podržavati preventivne projekte koje realizirate, ali i Vaš cjelokupan rad koji ulažete da bi ovim mladim ljudima pomogli da pronađu sebe i spremni krenu u bolju budućnost,“ rekao je ministar Cuplov.

Prema planu i programu korisnici se u komuni zadržavaju jednu godinu, nakon čega počinje i dvogodišnji program resocijalizacije.

Pored zgrade za smještaj i boravak ovisnika u krugu Centra je i hala površine 750 m2 u kojoj se provodi radna terapija, te tereni za sportske aktivnosti. U radu sa štićenicima koriste se individualna i grupna terapija, tematske radionice i duhovna terapija koja se odvija u saradnji sa Islamskom zajednicom BiH.

Zahvaljujući grantu BBI banke u oktobru 2005. godine kupljeno je i zemljište površine cca 6 ha u mjestu Suhodol - općina Hadžići. Planirano je da na tom lokalitetu budu izgrađeni smještajni kapaciteti Centra koji bi mogao primiti 64 korisnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: