BiH
0

Ministar Cikotić uputio saučešće povodom tragične pogibije makedonskih vojnika

FENA
Povodom tragične pogibije pripadnika OS R Makedonije ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, u svoje lično ime i u ime MO i OS BiH uputio je iskreno saučešće građanima R. Makedonije, pripadnicima MO i OS R Makedonije, a posebno porodicama poginulih 11 pripadnika OS R Makedonije koji su tragično stradali pri povratku svojim kućama po isteku njihove misije u BiH.

"Uz duboke izraze žaljenja pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH se zahvaljuju strukturama vlasti R Makedonije i pripadnicima OS R Makedonije za veliki doprinos u izgradnji mira i stabilnosti u BiH i produženje misije uz želju da se ovakva i slična tragedija nikada i nigdje ne ponovi", navodi se u saučešću.

U sklopu misije "Altea" MO R Makedonije i OS Makedonije su uključeni sa dva helikopterska odjeljenja i jednim medicinskim timom sa ukupno 30 osoba u našoj zemlji. Helikoptersko odjeljenje i medicinski tim su stacionirani u Butmiru. Helikoptersko odjeljenje je u misiji od 14.7.2006. godine, a sanitetski tim je u misiji od 20.11.2006. godine. Nedavno je Parlament R Makedonije donio odluku o produženju misije u sklopu snaga EUFOR-a u BiH, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MOBiH.