BiH
0

Ministar Cikotić primio članove litvanske parlamentarne Komisije za odbranu

FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sa saradnicima primio je danas u sjedištu Ministarstva odbrane u Sarajevu članove Komisije za nacionalnu sigurnost i odbranu Parlamenta Republike Litvanije koju je predvodio Algimantas Matulevicius, predsjedavajući Komisije.

Ministar Cikotić je upoznao goste o statusu i dostignućima odbrambenih reformi u BiH, završetku procesa popune personala u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH te o strukturi i ustroju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Zahvalio je za saradnju i pomoć koju Republika Litvanija pruža Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH u okviru bilateralne i multilateralne saradnje te za učešće litvanskih trupa u mirovnoj misiji u BiH u okviru Baltičkog bataljona.

Na sastanku je također razgovarano o učešću BiH u NAT-ovom programu «Partnerstvo za mir».

Matulevicius je istaknuo da je u BiH postignut napredak u procesu reformi i izrazio spremnost litvanske strane da svojim iskustvom pomogne BiH u realizaciji zacrtanih ciljeva.

Ponudio je ekspertsku pomoć svoje zemlje u svim oblastima koje su ključne za prijem BiH u NATO i EU i istaknuo da je prijem BiH u Partnerstvo za mir znak NATO-u da je «Bosna i Hercegovina postala faktor stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.»

Delegaciju Parlamenta Republike Litvanije danas je odvojeno primio zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Slavko Puljić sa saradnicima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.