BiH
0

Ministar Cikotić na sastanku Euro - atlantskog partnerskog vijeća

FENA
Delegacija Ministarstva odbrane BiH koju predvodi ministar odbrane Selmo Cikotić, na poziv generalnog sekretara NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera, sudjelovala je na sastanku Euro-atlantskog partnerskog vijeća (EAPC) o sigurnosnom forumu, koji je održan u Ohridu 28. i 29. juna.

Na sastanku su učestvovali predstavnici zemalja članica NATO-a i "Partnerstva za mir" (PfP), a delegacije predvode ministri vanjskih poslova ili ministri odbrana tih zemalja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

U bh. delegaciji osim predstavnika Ministarstva odbrane BiH, bili su i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i predstavnica Ministarstva vanjskih poslova BiH Amira Arifović.

Na sastanku se razmatrane tri teme - Afganistan, Kosovo i Energetska sigurnost.

Za vrijeme boravka u Ohridu ministar odbrane BiH se sastao i s ministrima odbrane Makedonije i Crne Gore.

Tom prilikom razgovarali su o iskustvima u provođenju reformi odbrane, obavezama koje predstoje i unapređivanju međusobne saradnje između triju zemalja.

"Jako je značajno što generalni sekretar NATO-a prepoznaje napredak koji je ostvaren u regionu", ocijenio je ministar Cikotić, te dodao: "Kada je riječ o tri novoprimljene članice u "Partnerstvo za mir", među kojima je i Bosna i Hercegovina, generalni sekretar NATO-a smatra da je u dosadašnjem periodu od ove tri zemlje Bosna i Hercegovina uradila najviše".

"Mislim da se ovdje stvara povoljniji ambijent za naše kretanje prema NATO-u, ali još je ključna stvar ono što ćemo mi uraditi unutar Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH", istakao je ministar Cikotić.

Euro-atlantsko partnersko vijeće (EAPC) omogućava međusobno približavanje, savjetovanje i saradnju država-članica NATO-a i zemalja partnera i omogućava zemljama partnerima da same odluče o nivou i području saradnje s NATO-om, navodi se u saopćenju.