Kamp Lipa nije spreman
93

Ministar Cikotić: Migrantska kriza u BiH neće biti okončana ni brzo ni lako

FENA
Ministar Selmo Cikotić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar Selmo Cikotić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić izjavio je danas da migrantska kriza u našoj zemlji neće biti okončana ni brzo ni lako.

Na okruglom stolu u Sarajevu o temi "Migrantska kriza - Bosna i Hercegovina 2020", Cikotić je rekao da bi Vijeće ministara BiH danas trebalo potvrditi odluku o proglašenju kampa Lipa za privremeni prihvatni centar.

Okrugli stol u Sarajevu na temu
Okrugli stol u Sarajevu na temu "Migrantska kriza - Bosna i Hercegovina 2020" (Foto: T. S./Klix.ba)

"Postoji plan da iskoristimo kapacitete kampa Bira za smještaj migranata na dva do tri mjeseca, dok kamp Lipa ne bude spreman", istakao je Cikotić.

Cikotić o migrantskoj krizi (Foto: T. S./Klix.ba)
Cikotić o migrantskoj krizi (Foto: T. S./Klix.ba)

Pojasnio je da se ovih dana privodi kraju odluka Vijeća ministara o formiranju radne grupe za izradu petogodišnje strategije za upravljanje migracijama.

"Određenim setom mjera uspjeli smo značajno smanjiti broj migranata u BiH, ali i smanjiti njihov priliv preko istočne granice", naveo je Cikotić.

Dražen Rozić (Foto: T. S./Klix.ba)
Dražen Rozić (Foto: T. S./Klix.ba)

Koordinator za humanitarne operacije Međunarodne organizacije za migracije Dražen Rozić kazao je da su sredstvima EU značajno poboljšani uslovi u kampovima po pitanju pandemije koronavirusa.

"Ipak, migranti koji su van kampova nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu i postoji opasnost da šire zarazu neznajući da su zaraženi", dodao je Rozić.