BiH
101

Ministar Brende: U Norveškoj živi 17.000 bh. građana, dobro su integrisani i vrijedni

Piše: A. P.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børge Brende nakon 13 godina danas je ponovo posjetio Bosnu i Hercegovinu. Prvi susret imao je s ministrom vanjskih poslova naše zemlje Igorom Crnadkom.

Nakon sastanka u zgradi Ministarstva vanjskih poslova BiH oba sagovornika istakla su snažno prijateljstvo između dvije zemlje, a Norvežanin je poručio da njegova država podržava BiH na putu ka Evropskoj uniji.

"Vjerujemo da je prisustvo EU u jugoistočnoj Evropi od presudne važnosti i da će EU ovdje igrati važnu ulogu. Zato se nadamo da će BiH što prije uspjeti da primi status kandidata u ovoj zajednici", kazao je Brende.

Najavio je i nastavak norveških investicija u BiH.

"Više od 17.000 bh. građana živi u Norveškoj, to je velika dijaspora, dobro su integrisani i veoma vrijedni", pohvalio je ministar Brende građane porijeklom iz BiH.

Za kraj je poručio kako se nada nastavku rada na "nepolarizaciji političkih odnosa".

Ministar Crnadak je kazao da su odnosi BiH i Norveške veoma dobri i bez ikakvih otvorenih pitanja te da su razgovarali o situaciji u jugoistočnoj Evropi, o stabilnosti u regionu, briselskim razgovorima između Beograda i Prištine, odnosima s NATO-om i bilateralnim odnosima.

"Zanimljivo je da naše zemlje imaju suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, ali veoma nizak intenzitet u toj razmjeni - 15 miliona eura za cijelu prošlu godinu. Dogovor je da se tu stvari pomjere naprijed", izjavio je Crnadak i zahvalio Norvežanima za brzu i izdašnu podršku nakon poplava 2014. godine.