{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Alkalaj susreo se u Francuskoj s veleposlanikom zaduženim za projekt Unija za Mediteran

F
31.3.2008. u 17:50
0
0
Ministar Alkalaj susreo se u Francuskoj s veleposlanikom zaduženim za projekt Unija za Mediteran
0
Ministar Alkalaj susreo se u Francuskoj s veleposlanikom zaduženim za projekt Unija za Mediteran
U okviru posjete Francuskoj ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj danas se sastao s veleposlanikom Alainom Le Royom zaduženim za projekt Unija za Mediteran u Predsjedništvu Republike Francuske, saopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću MVP BiH. Inicijativu za utemeljenje ove unije dao je predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, a na zasjedanju Evropskog vijeća održanom u martu ove godine čelnici Evropske unije odobrili su principe za njeno uspostavljanje.
Ministar Alkalaj informirao je veleposlanika Le Roya o interesu Bosne i Hercegovine da postane članica Unije za Mediteran i da aktivno učestvuje u njenim projektima.

Prenesen je stav Predsjedništva BiH o spremnosti da se podrži navedena inicijativa i sudjeluje u aktivnostima Barcelona Procesa Unije za Mediteran.

Veleposlanik Le Roy obavijestio je ministra Alkalaja da Bosna i Hercegovina može očekivati poziv za učešće na sastanku na vrhu čije je održavanje planirano za 13. maja ove godine u Parizu. Na tom sastanku će učestvovati ukupno 43 zemlje, tj. 27 država članica Evropske unije i zemlje Mediterana.

Informirao je ministra Alkalaja o procesu i načinu na koji će Unija za Mediteran biti organizirana, organizacijom sastanka na vrhu i mogućnostima učešća Bosne i Hercegovine u različitim projektima.

Prema riječima veleposlanika Le Roya pozornost Unije za Mediteran bit će usmjerena na projekte vezane za očuvanje Sredozemnog mora, upravljanje vodama, korištenje solarne energije, pomorske puteve, oblast poljoprivrede i ribarstva, te na klimatske promjene.

Planirano je da se pruži podrška jačanju razvoja malih i srednjih poduzeća, razvoju suradnje u domenu civilne zaštite, uspostavljanju programa razmjene studenata i suradnji unutar znanstvene zajednice.

Ministar Alkalaj će, kasnije u popodnevnim satima, na Francuskom institutu za međunarodne odnose (IFRI) imati izlaganje o temi "Put Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: