BiH
0

Ministar Alkalaj se susreo sa državnom tajnicom Slovačke

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj susreo se 28. aprila 2008. godine, tokom radne posjete Slovačkoj Republici, sa državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova Slovačke Republike Dianom Štrofovom.

Ministar Alkalaj je informirao sagovornicu o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i nedavno usvojenoj reformi policije, kao preduslovu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje sa EU.

Ministar Alkalaj i državna tajnica Štrofova su ocijenili bilateralne odnose između Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike veoma dobrim, te da je potrebno iskoristiti postojeće mogućnosti za unaprjeđenje saradnje na ekonomskom planu. Izraženo je zadovoljstvo razmjenom posjeta na najvišem nivou, te očekivanja da će predstojeća posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr Nikole Špirića Slovačkoj Republici doprinijeti unaprjeđenju bilateralnih odnosa.

U pogledu saradnje dvaju ministarstava konstatovano je da treba nastaviti sa održavanjem konsultacija na ekspertskom nivou. Državna tajnica Štrofova je ponudila podršku i pomoć Slovačke u svim oblastima, posebno u prenošenju iskustava u procesu približavanja Evropskoj Uniji.

Razgovarano je i o situaciji u regionu u svjetlu predstojećih izbora u Republici Srbiji i odluci Vijeća ministara Evropske Unije 29. aprila 2008. godine o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Republikom Srbijom.