BiH
0

Ministar Alkalaj se obratio ambasadorima zemalja članica NATO-a akreditiranim u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj obratio se ambasadorima zemalja članica NATO-saveza akreditiranim u BiH na Forumu koji je danas održan u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

U svom obraćanju ambasadorima zemalja članica NATO-a, ministar Alkalaj je istakao tekuće aktivnosti na izradi Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP-a), čija izrada predstavlja naredni značajan korak unutar Programa Parnerstvo za mir koji dodatno približava Bosnu i Hercegovinu punopravnom članstvu u Savezu.

Ministar Alkalaj je ukazao na značaj uspostave NATO Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH, te istakao ulogu ovog tijela u ispunjavanju preuzetih obaveza i izvršavanju zadataka u predstojećem periodu.

Ministar Alkalaj je istakao značaj odluka koje će biti donesene na Samitu NATO-a, koji će se održati 03. – 04. aprila naredne godine u Bukureštu, te naglasio da dosadašnja postignuća ostvarena u pripremi i dostavi neophodnih dokumenata, identificiranju partnerskih ciljeva i poštivanja zadatih rokova pružaju osnovu za realni optimizam u pogledu dalje i brže integracije Bosne i Hercegovine u strukture Saveza.

Ambasadorima zemalja-članica Saveza obratio se i Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu, te ambassador SAD u BiH Charles L. English.

Forum je organizirala Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, kao diplomatski kontakt između Bosne i Hercegovine i diplomatskih predstavnika zemalja članica NATO Saveza akreditovanih u BiH, u cilju obilježavanja prve godišnjice prijema i učešća BiH u NATO Programu Partnerstvo za mir, te donošenja pregleda i presjeka postignutog napretka i predstojećih izazova i zadataka na putu BiH ka punopravnom članstvu u Savezu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.