BiH
0

Ministar Alkalaj na konferenciji o Afganistanu

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj predvodio je delegaciju BiH na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu, koja je održana danas u Den Haagu, Holandija.

Konferenciji je prisustvovao 71 ministar vanjskih poslova, kao i generalni sekretar OUN-a Ban Ki-moon, pod čijim se pokroviteljstvom skup i održava, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Alkalaj je, u svom obraćanju, naglasio značaj Konferencije u definiranju konkretnih koraka koje međunarodna zajednica namjerava poduzeti u cilju stabiliziranja sigurnosnih prilika u Afganistanu, istaknuvši da BiH odnedavno učestvuje u naporima izgradnje mira i sigurnosti za afganistanski narod kao zemlja učesnica ISAF-a.

Jedan od prioritetnih zadataka međunarodne zajednice je što skorije organiziranje predsjedničkih izbora u Afganistanu u augustu ove godine, s ciljem konsolidiranja demokratije i stvaranja atmosfere za daljnje jačanje afganistanskih institucija.

Na skupu je razgovarano o neophodnosti sveobuhvatnog pristupa stabiliziranju situacije, tako što će se međunarodna zajednica u budućnosti fokusirati ne samo na vojni aspekt kroz pomoć u izgradnji sigurnosnih institucija, u prvom redu afganistanske vojske i policije, nego i u izgradnji civilnih institucija koje će biti osposobljene da preuzmu odgovornost za budućnost Afganistana.

Na Konferenciji je zaključeno da veliku ulogu u sveukupnom procesu stabilizacije prilika u Afganistanu imaju zemlje u regiji, koje su pozvane da uzmu aktivniju ulogu za postizanje trajnog mira i prosperiteta za afganistanski narod.

Na marginama skupa, ministar Alkalaj se susreo sa predsjednikom Islamske Republike Afganistan Hamidom Karzaijem, državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton, generalnim sekretarom Vijeća EU Javierom Solanom, generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hoop Schefferom, specijalnim predstavnikom SAD-a za Afganistan i Pakistan Richardom Holbrukom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandija Maximeom Verhagenom, ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Jandrokovićem, ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Antonijem Milososkim, ministrom vanjskih poslova Portugala Luisom Amadom, te dopremijerom i ministrom vanjskih poslova Luksemburga Jeanom Asselbornom.