BiH
0

Ministar Alkalaj hrvatskom ambasadoru Vrbošiću prenio bh stav o izgradnji mosta Komarna-Pelješac

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj danas se, odmah po povratku iz službenih posjeta Izraelu i Palestini, susreo sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Josipom Vrbošićem.

Povod sastanka je zaključak Predsjedništva BiH o izgradnji mosta Komarna – Pelješac za čiju realizaciju je zadužen ministar vanjskih poslova BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je ponovio ambasadoru Vrbošiću zvanični stav Predsjedništva BiH, kao jedinog Ustavom nadležnog organa za vođenje vanjske politike, iznesen na 11. sjednici Međudržavnog vijeća za saradnju između BiH i Republike Hrvatske održanoj u martu ove godine.

U pomenutom stavu je naglašeno da je Bosna i Hercegovina protiv gradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države, koji je ponovljen prilikom posjete premijera Republike Hrvatske Ive Sanadera Bosni i Hercegovini 29. marta ove godine.

Slijedom istog zaključka ministar Alkalaj je ponovo zatražio da Republika Hrvatska ne poduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji mosta.