BiH
0

Ministar Alkalaj boravio u zvaničnoj posjeti Palestini

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj boravio je u srijedu u zvaničnoj posjeti Palestini i susreo se s predsjednikom Vlade Salamom Fayyadom, ministrom vanjskih poslova Riyadhom al-Malikijem i glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erakatom, saopćeno je u četvrtak iz MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je upoznao najviše palestinske dužnosnike sa situacijom u našoj zemlji i reformskim procesima koji su u toku.

Tom prilikom su najviši predstavnici Palestinske samouprave zahvalili na trajnoj podršci naroda BiH palestinskom narodu, posebno na školovanju studenata na univerzitetima u Sarajevu i Tuzli.

U razgovorima ministra Alkalaja s najvišim predstavnicima Palestinske samouprave dominantna tema je bila predstojeća međunarodna mirovna konferencija za Bliski Istok u organizaciji američkog predsjednika, koja će se održati u novembru ove godine u Anapolisu, u SAD-u.

Predstavnci palestinske vlasti izrazili su velika očekivanja, budući da smatraju da će ta konferencija biti vrlo dobra prilika za dogovor.

Ministar Alkalaj je izrazio nadu u uspjeh konferencije u Anapolisu. On je položio vijenac na grob predsjednika Yassera Arafata, navodi se u saopćenju MVP-a BiH.