Mjere važe za sve
434

Ministar Adi Kalem o obustavi saobraćaja: Vidjet ćemo možemo li naći alternativu, ali čisto sumnjam

I. Č.
Adi Kalem (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adi Kalem (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem potvrdio je za Klix.ba da se od ponoći, u noći s 20. na 21. mart, javni prijevoz u potpunosti obustavlja bez obzira na to što je veliki broj građana još uvijek primoran raditi u vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće.

"Federalni štab civilne zaštite jučer je donio naredbu o obustavi javnog saobraćaja na području cijele Federacije BiH. Mjere znače potpunu obustavu javnog prijevoza, izuzev taksi prijevoza. Autobuski linijski, minibuski linijski, tramvajski i trolejbuski saobraćaj se večeras od ponoći ukida", kazao je Kalem.

Upitan šta će biti s velikim brojem građana koji su još uvijek primorani da rade, Kalem odgovara da se odluke Federalnog štaba moraju poštovati.

"Vlada će zasjedati danas u 12:30. Pokušat ću da približim stavove kompletne Vlade. Tu će biti ljudi iz struke da vidimo da li se može naći neko alternativno rješenje, ali čisto sumnjam. Mjere treba da važe za sve i moramo se pridržavati jasnih uputstava Federalnog štaba civilne zaštite", rekao je Kalem.

Napominje kako je taksi prijevoznicima naloženo da poslije svakog prijevoza putnika dezinfikuju svoja vozila, da ih redovno čiste da ne bi došlo do eventualnog širenja virusa.

"Kada je riječ o dosadašnjem prijevozu, već smo poduzeli određene mjere, maksimalno redukovali javni prijevoz u Kantonu Sarajevo vodeći računa o ljudima koji idu na posao. Omogućen je prijevoz u jutarnjim i večernjim satima", istakao je ministar Kalem za Klix.ba.

Kalem je na pitanje do kada će mjere biti na snazi odgovorio da će Ministarstvo saobraćaja KS čekati naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, uvažavajući upute kantonalnih štabova.

"Ništa vam u ovom trenutku ne mogu reći do kada će mjere biti na snazi i da li će biti produžavane", rekao je on.

Upitan da li će ljudima koji su kupili kupone za mart biti omogućeno da ih iskoriste nakon ponovne uspostave saobraćaja, Kalem odgovara da je to velika odluka.

"Takvu odluku će Vlada morati da donese. Vidjet ćemo kakav nam je priliv u budžetu. Mislim da će se tu nešto morati uraditi", kazao je Kalem.

Napominje kako Ministarstvo saobraćaja ima u planu da u narednom periodu osmisli model pomoći privrednicima.

"Već smo sjedili s njima i dogovarali neke mjere", istakao je Kalem.