BiH
0

Žrtvama mina uručene donacije

Klix.ba
U srijedu su predstavnici humanitarne organizacija Arbeiter- Samariter-Bund Deutschland (ASB) isporučili mašinu za obradu drveta Šemsudinu Čovrku, žrtvi mine koji sa suprugom i dvoje djece živi u Ulici Dejzina Bikića do 143 u općini Centar.

Radi se o nastavku realizacije projekta ''Socio-ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje''. Dobitnik donacije nije krio zadovoljstvo prilikom uručivanja mašine.

"Ranjen sam na Treskavici 24. februara 1994. godine kao pripadnik Armije RBiH od protivpješadijske mine, koja mi je nanijela teške rane zbog čega sam neko vrijeme boravio u inostranstvu na liječenju. U četveročlanoj porodici niko nije stalno zaposlen i stoga da bih prehranio porodicu u svojoj garaži radim na izradi pločastog namještaja. Nova mašina će mi omogućiti da ubrzam rad za koji mi je prije ručno trebalo cijeli dan sada ću moći završiti za sat ili dva. Zahvaljujem se Općini Centar i ljudima koji su mi izašli u susret i donirali ovu mašinu", kazao je Čovrk.

Rusmir Hanić, projekt menadžer ASB organizacije, je nakon primopredaje donacije istakao:

"Zahvaljujući saradnji naše organizacije i Općine Centar kao partnera u projektu danas smo isporučili ovu mašinu za posebnu namjenu u vrijednosti od 8.000 KM. Tokom realizacije ovog projekta, posljednjih dvadeset mjeseci, smo na području općine Centar za žrtve mina obezbjedili jedan metal detektor i multikultivator. Danas imamo isporučiti još tri ovakve mašine u Kantonu Sarajevo na područje općina Novi Grad i Hadžići. Sve uručene donacije su nabavljene na osnovu potreba koje su iskazale žrtve mina. Naredne godine planiramo obaviti isporuku poljoprivrednih mašina i 200 košnica korisnicima u cijeloj BiH".

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je u aprilu prošle godine potpisao okvirni sporazum o saradnji na ovom projektu kojeg realizuje nevladina humanitarna organizacija ASB u saradnji sa partnerima ''Eco sportska grupa'' i Trening i konsalting organizacija ''Izbor Plus''. Pomenuti projekat koji ima za cilj provođenje poslovne obuke i dodjelu grantova za zapošljavanje namijenjenih žrtvama mina ili članovima njihovih porodica, se provodi na području cijele BiH te u Brčko Distriktu.

Tokom trajanja projekta planirana je realizacija 260 grantova odnosno biće uručeno 260 donacija za potrebe žrtava mina. Glavni finansijer projekta je Evropska unija koja je za tu namjenu izdvojila 1.000.000 eura, dok su općine u BiH i Distrikt Brčko obezbjedili 130.000 eura, a ASB 17.200 eura.