BiH
1

Mine prijete Prijedorčanima nakon povlačenja vode

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je danas da su nakon povlačenja vode iz poplavljenih područja u ovom gradu na tri mjesta locirana minsko-eksplozivna sredstva koja su propisno obilježena i obezbijeđena.

"Očekujemo da će sutra ekipa deminera ukloniti ta sredstva. Imali smo situaciju da je voda nosila jedan frižider u kojem se nalazilo devet bombi", rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je upozorio stanovništvo da se drži uputstava za upotrebu vode iz gradskog vodovoda, budući da je Dom zdravlja registrovao povećan broj stomačnih oboljenja.

"Struju su dobili svi osim dijela Raškovca, vodosnabdijevanje je normalizovano, ali voda i dalje nije za piće. Rezultate posljednjih analiza očekujemo danas iza podneva", rekao je Pavić.

On je potvrdio da je počela asanacija terena i da je danas glavni zadatak riješiti vodu iz nižih zona i depresija ispumpavanjem ili prokopavanjem kanala, budući da ta voda više ne može oticati.

"Počeo je odvoz kabastog otpada i molim građane da ne bacaju otpad, nego da čekaju komunalne kamione. Nije rješenje skloniti smeće ispred jedne kuće odvoženjem pred drugu. Imamo dovoljno ekipa za dezinfekciju objekata i ko je završio čišćenje može pozvati 238-104", rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, problem su uginule životinje, posebno u Baltinim barama gdje se ne može prići kamionima nego se i dalje radi čamcima, a svako ko vidi uginulu životinju treba da pozove "Komunalne usluge" na telefonski broj 222-109 ili Civilnu zaštitu na broj 245-153.

"Putevi su prohodni, otežan je saobraćaj na putu Prijedor - Bišćani, a počela je sanacija puteva u Raškovcu, Gomjenici, Tukovima i Vrbicama", naveo je Pavić.

On je dodao da je veliki problem nedostatak stočne hrane i da se u tome danas očekuje pomoć iz Kozarca, Trnopolja, Republičke uprave robnih rezervi i intervenciija gradske uprave.

"Nastavlja se podjela pomoći kućama koje su okružene vodom, kao i starima, bolesnima, nemoćnima i nepokretnima. U dvorani Mladost je 17 ljudi smješteno i njima se dostavlja pomoć u hrani, higijeni i odjeći", rekao je Pavić.

Vodostaj rijeke Sane je 380 centimetara ili za 40 centimetara ispod kritične tačke.