{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Minama zagađeno 3,04 posto površine BiH

S
2.4.2010. u 20:31
0
2
Minama zagađeno 3,04 posto površine BiH
0
Minama zagađeno 3,04 posto površine BiH
Veličina minski sumnjive površine u BiH trenutno iznosi 1.555,34 kilometara kvadratnih, što predstavlja 3,04 posto ukupne površine države, saopšteno je iz Centra za uklanjanje mina BH MAK-a povodom obilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina.
Iz BH MAK-a ističu da je u poslijeratnom periodu, od 1996. do 2010. godine, od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) u BiH stradalo 1.697 osoba, od kojih 496 sa smrtnim ishodom.

U prošloj godini zabilježeno je ukupno 28 žrtava minskih incidenata, u kojima je devet osoba smrtno stradalo, dok je 19 povrijeđeno.

Ove godine, od januara do marta, desila su se dva minska incidenta na području Doboja i Maglaja, prilikom kojih je jedna osoba poginula, a dvije povrijeđene.

U BiH je od 1996. do 2009. godine, provođenjem operacija humanitarnog deminiranja, pronađeno 16.570 mina i 9.526 NUS-a, a minski sumnjiva površina je reducirana za 2.645 kilometara kvadratnih.

Međunarodni dan borbe protiv mina se već petu godinu tradicionalno obilježava u svijetu, a iz BH MAK-a upozoravaju da se na opasnost od mina treba razmišljati ne samo 4. aprila, nego uvijek, s obzirom na činjenicu da je BiH jedna od minski najzagađenijih u Evropi.

U saopštenju se navodi da su zbog prijetnji od mina i NUS-a dosta usporene privredne aktivnosti i razvoj turizma.

Prošle godine sa implementacijom je otpočela Strategija protivminskog djelovanja BiH 2009-2019. godine i misija svih učesnika u realizaciji strateških i operativnih ciljeva, odnosila se na uspostavljanje bezbjednog okruženja za građane BiH, održiv povratak i društveno-ekonomski razvoj lokalnih zajednica i zemlje u cjelini.

Prvu godinu implementacije novog strateškog plana karakteriše i novi princip u planiranju protivminskog djelovanja, koje je sa nivoa zajednica izdignut na nivo opštine.

Najčešći razlozi stradanja civila su nepoštivanje minskih oznaka i ulazak u sumnjiva područja zbog ekonomskih razloga, kao što su sječa šume, berba šumskih plodova i sakupljanja sekundarnih sirovina, navodi se u saopštenju.

Prošle godine počela je realizacija uspostavljanja mjera zona zabrane kretanja na lokacijama u trećoj kategoriji prioriteta, koja karakteriše postavljanje info-panoa na svim važnijim tačkama u opštini, edukacija lokalnog stanovništva, uključenost lokalnih medija, redovni obilasci policije i civilne zaštite radi prevencije ulaska u ova područja.

Iz BH MAK-a navode da je država prepoznala prioritet zaštite svojih građana i da smatra krivičnim djelom svako uklanjanje, uništavanje i neovlašteno posjedovanje oznaka koje upozoravaju na tu opasnost.

Uklanjanje mina predstavlja višestruku obavezu - obavezu prema stanovništvu BiH, omogućavanje rekonstrukcije, obnove i povratka zemlje, ali i obavezu koja proizilazi iz Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe i skladištenje protivpješadijskih mina, potpisane 1992. godine po kom mine moraju biti uklonjene u narednih 10 godina, dodaje se u saopštenju.

Obilježavanjem 4. aprila očekuje se skretanje veće pažnje na problem mina i NUS-a i neophodnosti traženja urgentnih rješenja za njegovo konačno rješavanje.

BH MAK poziva sve domaće i međunarodne subjekte da ulože zajedničke napore kako bi se BiH konačno oslobodila opasnosti od mina i NUS-a, te otvorila za razvoj turizma i drugih privrednih oblasti od ključnog značaja za njen prosperitet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: