Dobre vijesti
1.3k

Mimo Šahinpašić izašao iz bolnice nakon uspješne retransplantacije

Klix.ba
Mimo Šahinpašić je danas napustio bolnicu u francuskom Grenobleu gdje mu je protekle sedmice uspješno retransplantiran bubreg.

Uskoro bi se trebao vratiti u Sarajevo, a kako je nakon operacije kazao za naš portal, dobro se oporavlja i jedva čeka da se pridruži svojoj porodici.

Bubreg mu je donirao prijatelj Nedžad Omerspahić i to nakon što je Mimin bubreg doniran prije 17 godina prestao funkcionisati.

Prema posljednjim informacijama koje pristižu iz Francuske kao i od predsjednika Otvorene mreže dr. Almira Čehajića Batka, nije sretan i zadovoljan samo Mimo, nego i konzilij francuskih ljekara.

"Ovo je odlično. Gospodin Šahinpašić već ima vrijednosti kreatinina zdravog čovjeka. Jako smo zadovoljni rezultatima koje dobijamo kada su u pitanju svi parametri obzirom na sve izazove s kojima smo se borili", rekao je prof.dr. Lionel Rostaing, inače četvrti najbolji nefrolog na svijetu i šef nefrologije i transplantologije CHU Grenoble.

"Trenutno Mimo nema ama baš nijednu posttransplantacionu komplikaciju. I dalje je pod stalnim nadzorom francuskih ljekara i koordinatora Otvorene mreže. Trenutno se situacija odvija tako da se njegov donor, heroj Nedžad Omerspahić vraća već sutra za BiH, a i Mimin povratak bi trebao da bude u toku naredne sedmice gdje ćemo ga svi dočekati na sarajevskom aerodromu", rekao je Batko.