BiH
0

Milošević traži ubrzanje odluke o njegovom odlasku u Rusiju

FENA
Slobodan Milošević u srijedu je zatražio od UN-ovog tribunala za ratne zločine u Hagu da ubrza odluku o njegovom zahtjevu za privremeno oslobađanje i odlazak u Rusiju radi medicinskog tretmana, rekavši kako mu se zdravlje pogoršalo.

"Osjećam veliku buku u glavi. Ti simptomi se pogoršavaju i čine me veoma umornim", poručio je sudu bivši jugoslavenski predsjednik, javio je Reuters.

Miloševićevo bolesno srce i visoki krvni pritisak u više navrata su prekidali njegovo suđenje, prema optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, koje je počelo prije četiri godine.

Milošević je u decembru uputio zahtjev da otputuje u Moskvu radi specijalističkog tretmana. Sudac Patrick Robinson poručio mu je kako će sud odlučiti o njegovom zahtjevu iduće sedmice.

Novi Miloševićev apel došao je u jeku glasina da je bivši komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, jedan od šest preostalih bjegunaca koje još traži ICTY - uhapšen ili pregovara o predaji.

Tužioci smatraju da će Milošević ostati u Moskvi, gdje mu žive supruga i sin, pa se protive pokušaju njegovog oslobađanja usprkos obećanju Rusije da će ga vratiti u sudnicu. Oni strahuju kako bi 64-godišnji optuženik mogao izjaviti kako ga je zdravstveno stanje spriječilo da se vrati u Haag.