BiH
0

Milošević: Tolimir prije hapšenja bio na teritoriji Srbije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Haški optuženik Zdravko Tolimir je prije jučerašnjeg hapšenja u Bratuncu u Republici Srpskoj bio na teritoriji Republike Srbije, izjavio je Dragi Milošević, zamjenik načelnika Uprave krimpolicije MUP-a RS-a.

Tolimir je jučer uhapšen na području Bratunca i u večernjim satima je predat istražiteljima Haškog tribunala radi transporata u Haag.

Aktivnosti hapšenja provedene su na osnovu određenih operativnih saznanja da bi se neko od haških optuženika trebao naći na tom području u toku jučerašnjeg dana.

"Blokiranjem terena i određenim aktivnostima koje je provela Uprava krimpolicije MUP-a RS-a, te jedinice za podršku iz Zvornika i Bijeljine i Policijska stanica Bratunac uhapšena je osoba koja kod sebe nije imala dokumenta, a kasnije je utvrđeno da je u pitanju Tolimir", precizirao je načelnik Uprave krimpolicije Gojko Vasić na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Naveo je da je akciju hapšenja izveo MUP RS-a, te da MUP Srbije ima aktivnosti da ustupi informacije MUP-u RS-a, a da je sva aktivnost hapšenja Tolimira provedena na području RS-a.

"Način prelaska granice s jedne na drugu stranu nije utvrđen jer morate shvatiti da je to otvoreni prostor koji lako prelaze i osobe i roba pa je, vjerovatno, tako lako prešao i sam Tolimir", rekao je Vasić.

Dragi Milošević je potvrdio da je Tolimir u lošijem zdravstvenom stanju, te pravila Haškog tribunala nalažu da ga mora pregledati jedan tim ljekara u Sarajevu kako bi utvrdio način njegovog transporta koji je najavljen za 13.00 sati.

Naveo je i da se svi drugi detalji ne mogu saopćavati zbog same problematike kada su u pitanju haški optuženici.