BiH
0

Milošević objavljuje knjigu "Odbrana govori za istoriju i budućnost"

FENA
Haški optuženik Slobodan Milošević objavit će krajem aprila knjigu "Odbrana govori za istoriju i budućnost", saznaje B92 u Hagu.

Ta knjiga je, zapravo, kombinacija Miloševićeve uvodne riječi na početku dokaznog postupka njegove odbrane, 31. augusta i 1. septembra 2004. godine, i pravnih tumačenja bivšeg američkog sekretara za pravosuđe, Remzija Klarka, sadašnjeg člana pravnog tima iračkog lidera Sadama Huseina.

Na 180 strana, ova knjiga objavljena na engleskom jeziku nudi čitaocima Miloševićev pogled na raspad SFRJ, u kome sadašnji optuženi za genocid u Bosni i ratne zločine na Kosovu i u Hrvatskoj okrivljuje Vladu SAD i njene evropske saveznike da su podsticali vjerske i etničke razlike među jugoslovenskim narodima, kako bi nekada zajedničku državu sveli na nekoliko malih kolonijalnih državica.

"Laži NATO-lidera poslužile su da opravdaju agresiju na Jugoslaviju", citat je iz recenzije izdavača Independent pablišer grup.

U knjizi se nalazi i mišljenje dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2005. godine, Harolda Pintera: "Američki NATO-sud, koji sudi Slobodanu Miloševiću, uvijek je bio potpuno nelegitiman i nikada neće biti uvažen kao pravični sud. Miloševićeva odbrana je moćna, ubjedljiva, i ne može se ignorisati".

Cijena knjige je oko 20 dolara.