Akcija SIPA-e u Bijeljini
0

Milošević i Nikić nakon hapšenja samo ispitani

SRNA
Dragi Milošević, zamjenik načelnik Uprave kriminalističke policije RS, i Slobodan Nikić, zamjenik načelnika CJB Bijeljina, nisu zadržani u Tužilaštvu BiH gdje su privedeni u akciji Sipe u Bijeljini u okviru istrage o zloupotrebama u sistemu za izdavanje ličnih karata, saznaje Srna u SIPA-i.

Nikić i Milošević juče su samo saslušani u Tužilaštvu BiH.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su juče u Bijeljini Gorana Đelmića, načelnika sektora uniformisane policije CJB Bijeljina i Tomu Mačara, pripadnika SJB Bijeljina u okviru istrage Tužilaštva BiH o zloupotrebama u sistemu za izdavanje ličnih karata. Među uhapšenima nalazi se i jedna ženska osoba iz Bijeljine.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je juče da je za Vladu neprihvatljivo da SIPA ulazi u Policiju RS i nepotrebno širi strah, ocijenivši da je akcija SIPA-e u Bijeljini "pokazivanje mišića".

On je rekao da se širi nepotreban strah, istakavši da to nije stvar SIPA-e, već stranaca u Tužilaštvu BiH koji daju nalog.

Hapšenja su obavljena nakon pretresa objekata osumnjičenih.

Tužilaštvo BiH u jučerašnjem saopštenju navelo je da dva osumnjičena lica rade na rukovodećim mjestima CJB Bijeljina kao policijski službenici, a da treće uhapšeno lice nije policijski službenik.

Jučerašnji pretres nije prvi koji je izvršen kod pripadnika bijeljinskoj CJB, jer su prošle godine pretresi izvršeni i kod načelnika Kriminalističke policije CJB Vasilija Savića koji je tada bio i uhapšen. Savić je nakon izvjesnog perioda pušten na slobodu, ali je i dalje pod istragom i suspendovan je s posla.

Ova lica se sumnjiče za organizovani kriminal, pomoć licu optuženom pred Haškim tribunalom, krivotvorenje isprave, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, podstrekavanje, te za povrede tajnosti postupka.

Akcija koja je juče provedena u Bijeljini dio je istrage koja je u toku, a koju provodi Posebni odsjek za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.