Apelaciono vijeće Suda BiH
0

Miloš Stupar oslobođen optužbe za genocid

Sarajevo-x.com
Drugostepenom presudom Miloš Stupar je oslobođen optužbe da je kao komandant Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) počinio genocid u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH je nakon obnovljenog suđenja oslobodilo Miloša Stupara jer "nije imao efektivnu kontrolu" nad pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, javlja BIRN - Justice Report.

"Stupar nije bio sa pripadnicima Drugog odreda do 14. jula 1995. godine. Komandu je preuzeo 14. jula jer je Rade Čuturić bio ranjen. Da bi se neko mogao kazniti za komandnu odgovornost mora se dokazati da je nad podređenima imao efektivnu kontrolu. Zbog toga Stupar ne može biti odgovoran za krivična djela koja su počinjena 13. jula pod Ćuturićevom kontrolom", kazala je sudija Azra Miletić.

Rade Čuturić poginuo je u septembru 1995. godine.

Drugostepenom presudom, Stupar je oslobođen naknade plaćanja troškova postupka, a ukinute su mu i ranije izrečene mjere zabrane.

Stupar je u julu 2008. godine bio osuđen na 40 godina zatvora jer, kao komandant Drugog odreda Specijalne policije nije kaznio podređene koji su učestvovali u ubistvima više od 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica (općina Bratunac) 13. jula 1995. godine.

Na ovu presudu je Odbrana optuženog uložila žalbu koju je Apelaciono vijeće prihvatilo, te odredilo ponovno održavanje suđenja, koje je počelo u martu ove godine.

Prema obrazloženju drugostepene presude, Stupar 13. jula 1995. godine nije de facto i de jure bio komandant Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, niti je imao efektivnu kontrolu.

"Stupar je od februara 1994. do juna 1995. godine bio komandant Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića. Komandu od njega je preuzeo Rade Čuturić i obavljao je do 13. jula 1995. godine kada je ranjen. Stupar komandu preuzima 14. jula 1995. godine", kazala je Miletić.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Pred Sudom BiH su za pomaganje pri činjenju genocida u Kravici pravosnažno osuđena šestorica pripadnika Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića na 181 godinu zatvora.