Glavni pretres
48

Miloš Lukić stigao na ročište u Sud BiH, prvi put u sudnici nakon razdvajanja postupka

N. V.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić stigao je u Sud Bosne i Hercegovine na prvo ročište u postupku koji se vodi protiv njega zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

Ispred Suda BiH su zvaničnici SNSD-a Staša Košarac, Radovan Kovačević, Denis Šulić, Ljubiša Ćosić i drugi simpatizeri vladajuće stranke u RS-u.

Protiv Lukića i Dodika je podignuta zajednička optužnica, ali je postupak kasnije razdvojen zbog neizvjesnog zdravstvenog stanja Lukića. Tadašnji sudija Mirsad Strika je kazao da postoji mogućnost ponovnog spajanja predmeta.

Lukićev advokat Miljkan Pucar kaže da još nije odgovoreno na njihov zahtjev za spajanje postupka sa onim koji se vodi protiv predsjednika RS-a.

Inače, u Sudu BiH je došlo do promjene nakon što je Strika otišao u penziju te je umjesto njega slučajeve preuzela Sena Uzunović. Na današnjem ročištu bi ona trebala konačno otvoriti glavni pretres za Lukića prilikom čega će biti pročitana optužnica i predstavljeni dokazi Tužilaštva BiH, a po želji će biti predstavljen i plan odbrane.

Glavni pretres Miloradu Dodiku je počeo na posljednjem ročištu na kojem je prisustvovao, a do čega je došlo nakon više bezuspješnih pokušaja i odugovlačenja početka ročišta.

Obojici se sudi zbog sumnje na kršenje Krivičnog zakona BiH u koji je visoki predstavnik Christian Schmidt ugradio i krivično djelo nepoštivanja odluka visokog predstavnika. Dodik je potpisao ukaz predsjednika na odluku o nepoštivanju odluka visokog predstavnika, a Lukić je to objavio u Službenom glasniku. Zbog toga obojicu potencijalno čekaju višegodišnje kazne zatvora.