BiH
8

Miloradu Trbiću, optuženom za genocid, preinačena kazna s 30 na 20 godina zatvora

FENA
Miloradu Trbiću, optuženom za genocid, preinačena je kazna s 30 na 20 godina zatvora, saopćeno je danas iz Suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH, kojem se Trbić obratio apelacijom kad mu je u Sudu BiH drugostepenom presudom potvrđena kazna od 30 godina, ukinuo je tu presudu u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona (bivše Jugoslavije).

Iz Suda BiH saopćeno je da je Apelaciono vijeće donijelo novu odluku da bi otklonilo povredu utvrđenu odlukom Ustavnog suda BiH koja je obavezujuća za ovaj sud, i to po hitnom postupku, kako je naloženo.

Trbiću treba uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru i na izdržavanju kazne po pravosnažnoj presudi Suda BiH, saopćeno je.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 21. oktobra 2010. godine potvrdilo prvostepenu presudu (30 godina zatvora), a Ustavni sud BiH, postupajući po Trbićevoj apelaciji, 6. novembra 2014. godine donio odluku kojom je djelimično usvojio apelaciju, utvrdivši povredu Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te je ukinuo presudu Suda BiH od 21. oktobra 2010. godine u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona.

Apelaciono vijeće je, postupajući u skladu s obavezom koja proizlazi iz odluke Ustavnog suda BiH, a s ciljem njene što hitnije primjene, održalo javnu sjednicu 19. januara na kojoj su tužilac, Trbić i njegov branilac ostali kod svih navoda i prijedloga iz žalbe uložene protiv prvostepene presude.

Presuda Suda Bosne i Hercegovine od 21.10.2010. godine, osim u dijelu o visini kazne, ostala je u preostalom dijelu neizmijenjena.