BiH
0

Milorad Živković Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH u narednih osam mjeseci

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u narednih osam mjeseci bit će Milorad Živković, koji je ovu funkciju danas preuzeo od predsjedavajućeg Beriza Belkića u okviru redovne rotacije na toj funkciji.

Živković je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je svjestan teškog trenutka u kome se preuzima sljedećih osam mjeseci ova funkcija u svjetlu reformi policije, ali i predstojećih reformi ustava. Izrazio je nadu da će svi, poslanici i parlament u cjelini odgovoriti tim zadacima.

Očekuje maksimalno profesionalno angažovanje svih poslanika, naročito u radu komisija, ističući kako se mora ojačati rad komisija jer rad u komisijama uveliko olakšava rad u samom parlamentu.

"Moja želja je da se u narednih osam mjeseci unaprijedi rad parlamenta kroz samo jačanje pozicije parlamenta. To možemo uraditi poboljšanjem komunikacija s drugim institucijama u BiH, prvenstveno mislim na Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH, ali i OHR i druga tijela u BiH kojima očigledno treba više koordinacije“, kazao je Živković.

Istaknuo je da treba raditi i na poboljšanju uvjeta za rad poslanika, a želja mu je da se unaprijedi rad parlamenta čineći ga i efikasnijim.

"Već smo u načelu dogovorili da ćemo vrlo brzo ići u izmjene i dopune poslovnika, ukidanje odredbi koje čine rad parlamenta komplikovanijim, time ga ujedno napraviti efikasnijim smanjujući procedure. Vrlo brzo je na dnevnom redu i donošenje kodeksa ponašanja poslanika kojim se osim oblačenja treba precizirati i samo ponašanje poslanika na sjednici“, kazao je Živković.

Vrlo brzo trebalo bi biti okončano i formiranje grupa prijateljstava koje su bitne za saradnju s drugim parlamentima.

"Osim zakonodavnih poslova koje moramo da obavimo, a dvadesetak zakona je trenutno u proceduri i redovnih poslova koje treba da uradimo u vezi s planom rada parlamenta, ovo je nekoliko stvari koje želim zajedno s ostalim članovima Kolegija u narednih osam mjeseci uraditi“, kazao je Živković.

Na novinarsko pitanje šta je s planom vezano za zakone iz evropskog partnerstva, on je kazao kako imamo listu akcija koje bi BiH trebala realizirati u toku septembra, znači prije sjednice PIK-a i na tom planu će i parlament aktivno raditi.

Živković je dodao da parlament nije jedina institucija koja to treba da uradi, ali da će oni ono što je do njih predano raditi. Napomenuo je da je dosta već urađeno te da je ostalo još nekoliko stvari koje parlament treba da uradi.

Dosadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić je dodao kako imaju šansu 26. septembra još nešto da urade, jer bi tada trebalo biti održana sjednica Doma.

Rezimirajući rad u proteklih osam mjeseci tokom kojih je on obnašao funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Belkić je kazao kako su se trudili i pokušavali u prvi plan staviti funkcioniranje parlamenta, odnosno Predstavničkog doma.

"Mislim da smo zadržali jednu vrstu atmosfere koja omogućava rad. Vjerujem da ćemo održati tu atmosferu, bez obzira na to kako to ponekad izgleda da smo „k'o rogovi u vreći“, da se ni o čemu ne slažemo, ali ako se pažljivo analizira ipak će se vidjeti da je poslije svake sjednice parlamenta neki korak napravljen“, kazao je Belkić.

U proteklih osam mjeseci Predstavnički dom je usvojio 19 zakona, isto toliko je zakona koje je ranije proglasio visoki predstavnik, a koji su usvojeni po hitnom postupku, dok je bilo deset zakona koji su razmatrani, a nisu usvojeni.