BiH
0

Milorad Trbić opet započeo štrajk glađu

FENA
Milorad Trbić optužen za krivično djelo genocida danas se nije pojavio na ročištu u Sudu BiH za izjašnjenje o krivnji. Sudija Hilmo Vučinić je saopćio kako je Sud obaviješten iz Kliničkog centra Istočno Sarajevo da je optuženi 6. augusta stupio u štrajk glađu.

Sud je u skladu sa zakonom konstatirao da optuženi poriče krvinju.

Ovo je drugi put da Trbić štrajkuje glađu. Prvi put je počeo odbijati hranu 24. juna, da bi 12. jula pao u komu. Iz kome se probudio tri dana poslije, od kada se njegovo zdravstveno stanje počelo poboljšavati.

Sudija Vučinić navodi kako optuženi štrajkom glađu želi dovesti u pitanje normalno odvijanje krivičnog postupka te sebi uskraćuje pravo na aktivno učešće u samom procesu.

Predmet protiv Milorada Trbića je šesti koji je prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ustupljen vlastima BiH.

Optuženi je 11. juna prebačen na teritoriju naše zemlje, kada mu je i određen pritvor od dva mjeseca.

Tužilaštvo je danas predložilo produženje pritvora, a nakon što se sutra o tom prijedlogu izjasni branilac optuženog, Sud će donijeti odluku u vezi s prijedlogom o produženju pritvora.

Prema optužnici, Trbić je od 11. jula do 1. novembra 1995. kao pomoćnik načelnika sigurnosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske i kao odgovorna osoba za rukovođenje četom vojne policije ove brigade, svjesno učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz srebreničke enklave te pogubljenju i pokopavanju vojno sposobnih muškaraca iz Srebrenice.

Također, optužnica navodi i da je Trbić 14. jula 1995. godine ispred škole u Grbavcima zajedno s drugim pripadnicima čete vojne policije Zvorničke brigade ubio do 20 Bošnjaka koji su prethodno bili zatvoreni u fiskulturnoj sali.